Az élelmiszeripar egy olyan izgalmas ágazat, amely a mindennapi élelmiszerek előállításával foglalkozik, és a tartósítóipari technikusok kulcsfontosságú szerepet játszanak a folyamatban. A tartósítóipari technikus a laboratóriumban vizsgálja az élelmiszeriparban használatos anyagok minőségét. Az élelmiszerek fizikai és kémiai összetevőinek a meghatározása mellett több laboratóriumi alapművelet is a feladatai közé tartozik: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, főzés, sterilizálás stb.
Feladatai közé tartozik még a gépek és berendezések beállítása, kalibrálása, valamint tisztítása és esetleges javítása is. Emellett részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében és gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról.
Ezeken kívül részt vehet a bébiételek és a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldséglevek, sűrítmények, pürék és szárítmányok gyártásában is.
Milyen az ideális szakember?
- Szabálykövető, pontos
- Csapatjátékos, aki önálló munkavégzésre is alkalmas
- Megbízhatóan végzi a munkáját
- Kiemelkedő színlátással és ízérzékeléssel rendelkezik
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus
- Tartósítóiparitermék-készítő
- Zöldség és gyümölcs beszerző
- Élelmiszer-, italgyártógép kezelője
- Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője
Kiknek ajánlott?
Az élelmiszeripari tartósítóipari technikus szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az élelmiszerek előállítása és minőségellenőrzése iránt, és hozzá szeretnének járulni az egészséges és hosszan eltartható élelmiszerek előállításához a fogyasztók számára.
Mennyi időbe telik a képzés?
5 év (felnőtteknek rövidebb). A tartósipari technikus szakma az élelmiszeripar ágazat képzése. Az általános iskola elvégzését követően, öt év alatt sajátítható el technikumi képzésben.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.