A Mi a pálya? után azonnal jöhet a Farm VIP

Szerző: | 2023. november. 17. | Mi leszek?

SzabyEST volt az idei Mi a Pálya rendezvények konferansziéja. (Fotó: Mi a pálya?)

Szabyest 2010 óta színesíti a hazai közszereplők palettáját, ekkor jelentette meg első, saját maga által készített albumát. Idén őt kérték fel, hogy legyen a Mi a pálya? rendezvénysorozat házigazdája. Többek között erről is kérdeztük interjúnkban.

– Mi egészen pontosan a Mi a pálya?

– A Mi a pálya? egy műszaki pályaválasztó fesztivál. Idén hét alkalommal rendeztük meg, szeptember végén volt az első, tegnap pedig a hetedik – egyben záró – esemény.

– Hogyan lettél te ennek a rendezvénysorozatnak mondhatni az arca?

Korábbi egyeztetések alapján leültünk Danyi Vilmossal, a rendezvény alapítójával, aki elmondta, egy olyan fiatalos arcot keresnek, aki ismert a diákok körében, és sokan tudnak vele azonosulni. Továbbá azt a kommunikációs nyelvet használja, ami igazából nekik kell.

– Sikeresnek ítéled meg a rendezvényt?

Egyértelműen. A tanulók, a kiállítók és a szervezők részéről is pozitív visszajelzések érkeztek. Szeptember 27-én kezdtük el a Mi a pálya? programot, azóta körbejártuk az országot. Mindenhol nagy siker volt, gyakorlatilag napi 2-3 ezer gyerekkel találkoztunk, és mindenki jól érezte magát.

– Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Véleményem szerint a Mi a pálya? rendezvényeken az a legfontosabb, hogy a diákok a saját kommunikációs nyelvükön legyenek megszólítva. Hiába akarnánk nekik nagyon komoly dolgokat mondani, vagy nagyon-nagyon erős érveket felsorakoztatni. Tehát, hogy:

  • miért válassza ezt a szakmát
  • miért menjen az adott iskolába
  • miért nézze végig a standokat

Ha nem azon a nyelven kommunikálunk, amit ők is használnak, akkor igazából ez egy nagyon „boomer” rendezvény lenne, tehát tulajdonképpen időseknek szóló, és a fiatalok nem azonosulnának vele, csak leülnének és pihennének közben.

– Említetted a fiatalosságot. Szerinted ez közrejátszott abban, hogy TikTok-influenszer révén téged kértek fel a rendezvénysorozat házigazdájának?

Azt gondolom, attól, hogy valaki a TikTok-on aktív, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy műsorvezetésre is képes, és ilyen formában le is tudja bonyolítani azt. Számomra az nyilván előnyt jelent, hogy már több mint 10 éve vagyok jelen különböző közösségi platformokon, hisz így tulajdonképpen generációk ismernek.

A fiatalok többsége főleg TikTok-ról és Youtube-ról ismer, tudják például, hogy a nevetésem mémmé vált. Ezzel tudnak azonosulni, emiatt tudják, ki vagyok, és szívesebben jönnek el egy olyan rendezvényre, ahol én vagyok a konferanszié.

Továbbá én sokszor beleviszek a rendezésbe egy kis „trollkodást”, mikor látom, hogy valaki nagyon lusta vagy „nagyon menőnek érzi magát”, és emiatt nem gyűjt pecsétet. Ilyenkor egyet adok neki, hogy „beinduljon a folyamat” és lelkesedést kapjon.

– Pontosan milyen pecsétekről van szó?

Minden rendezvény alkalmával részt vehetnek egy nyereményjátékon azok, akik legalább három különböző standon szereztek 1-1-1 pecsétet. Egy pecsét megszerzéséhez a különböző standokon különböző feladatokat kell teljesíteni. Akik legalább hármat megszereznek, ők az esemény végén értékes nyereményekben részesülhetnek egy sorsolás keretében.

– Tehát motiválod a fiatalokat.

– Igen, hogy valami tevékenységet mutassanak a rendezvények alkalmával ők is. Egyébként teljes mértékben megértem azokat, akik szerint „gáz”, hogy „ide lettek rángatva”, főleg akiket a műszaki pálya egyáltalán nem mozgat meg.

– Tudsz mondani pozitív példát?

– Nem is egyet. Sokan ezeken a rendezvényeken gondolkodtak el, hogy „hű, ez milyen izgalmas, ez engem mégis érdekel”.

Azt gondolom, hogy a legfontosabb a megfelelő kommunikáció. Olyan nyelven szükséges beszélni a fiatalokkal, hogy cselekvésre bírjuk őket, és semmit sem szabad rájuk erőszakolni.

– Te fogalmaztál úgy, hogy egyeseket csak „iderángatnak”. Szerinted mekkora ez az arány?

– Azt gondolom, hogy egy iskolai osztályban nagyon vegyes az, hogy hányan érdeklődnek a műszaki pályák iránt, ezt nem lehet pontosan mérni.

Viszont egy dolgot kiemelnék, ez pedig az AI – azaz a mesterséges intelligencia –, amely nem csupán napról-napra egyre jobban átszövi mindannyiunk életét, hanem erre a témára általánosságban minden diák nyitott. Véleményem szerint ez a Mi a pálya? rendezvények leginkább érdekelt témája ez.

Készítette: Lapat Dániel – Szakmát Szerzek

– Tőled a műszaki showk levezetése mellett a bulvár sem áll távol. Jól tudom?

– Nagyon sok médiaszemélyiséggel dolgozom. Alapvetően fontosnak tartom, hogy olyan emberekkel dolgozzam, akik nyitottak olyan munkákra, amik igazából akár viccesek, akár poénból készülnek.

– Készült videód Hunyadi Donatellával is, aki holnap lép újra színpadra a TV2 szuperprodukciójában, a Dancing with the Starsban. Az ő párosuknak drukkolsz vagy más a kedvenced?

– Nem követem figyelemmel a műsort, de természetes, hogy szurkolok Donatellának, hiszen jó kapcsolatban vagyunk.

– Úgy tudom más produkció kapcsán is érintett vagy.

– Igen, hétfőn indul a TV2-n a Farm VIP 4. évada, amiben a piros csapatot erősítem. A műsor minden hétköznap látható lesz 19:55-től. A műsorvezető ismét Demcsák Zsuzsa, a gazda pedig Gáspár Zsolt lesz.

– Nem tartasz attól, hogy Baukó Éva ismét kispoilerezi előre az eredményt, akárcsak a második évadban – Fehér Holló győzelme – esetében?

– Nem tudom, hogy Baukó Évának miért vált ez korábban szokásává, de az biztos, hogy az idei évadban kifejezetten nehéz lesz kitalálni, hogy ki lesz a végső győztes. Egyáltalán nem lesz egyértelmű.

– Te minek tartod magadat elsősorban: műsorvezetőnek, énekesnek, bulvárcelebritásnak, influenszernek vagy YouTube-ernek?

– Én énekesnek és előadónak tartom magam elsősorban, ezek mellett még tartalomgyártónak. De valójában egy hibrid teremtésnek, tehát például a Mi a pálya? lekonferálása sem áll távol tőlem. Azzal, hogy elvállalok egy műsorvezetést, igazából úgy vagyok vele, hogy én szívesen csinálom, hiszen illik az én stílusomhoz. Ez a rendezvény pedig még passzol is ahhoz, amit én szeretek képviselni, akkor miért ne vállalnám be?

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó