18. századi bányamérnök professzor – Lang Nepomuk János

Szerző: | 2023. november. 5. | Kikapcs

Bánya alagútjában áll egy idős bányász, vagy bányamérnök, bányász ruhában, lámpás munkavédelmi sapkában.

November 5-én Lang Nepomuk Jánosról emlékezhetünk meg, aki 1770-ben ezen a napon született. Az osztrák származású bányamérnök ötleteit a világon mindenütt alkalmazzák a bányamérésben.

A selmecbányai bányamérnök

Lang Nepomuk János 1770. november 5-én született Ausztriában. Az osztrák származású bányamérnök a selmecbányai Akadémia nemzetközileg is elismert bányaméréstan tanára volt. Előtte pedig ő is Selmecen tanult bányászatot és mellette kohászatot is.

1803-ban kezdett el tanítani erdőméréstant és rajzot. Ezután majdnem 40 évet tanított itt, és még a bányaméréstani tanszék élére is kinevezték. Egyébként ezt a tárgyat ő vezette be, és ő dolgozta ki a tantervét is.

Ő volt a világon az első, aki a teodolitnak a bányatérségek felvételére való alkalmazását javasolta. A teodolit egy olyan mérőműszer, amit vízszintes és függőleges szögek precíz mérésére alkalmaznak. Bányatérképeket is állított össze, amelyeket egyéb újításaival együtt kortársai a bányaművelésben széles körben alkalmaztak.

1842 decemberében Selmecbányán halt meg, hosszú betegeskedés után.

Selmecbánya Akadémia története röviden

Selmecbányán 1735-ben alakult meg, az akkor bányászati-kohászati iskola, amelyben a szakembereket képezték. Ekkor még sokat változott az akadémia működése, azonban így is sikerült nemzetközi tekintélyt szereznie. 1807-ben a Bányászati Akadémián belül erdészeti tanintézet létesült, így később már Bányászati és Erdészeti Akadémia néven létezett.

1919-ben Sopronban talált új otthonra az intézmény, majd 1949-ben a bányászati és kohászati karok átkerültek Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemhez, Sopronban pedig csak az erdészet maradt.

Ha érdeklődsz a bányászat iránt, akkor az alábbi cikkben olvashatsz a bányász szakmákról:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.