Bányásznap – szeptember első vasárnapja

Szerző: | 2023. szeptember. 2. | Munka

Egy bányász ércet tart a kezében

A bányászat és kohászat ágazat szakmáit hazánkban is oktatják. Akiket érdekel a bányászat, azok választhatnak a bányaművelő, a fluidumkitermelő szakmák és azok technikusi képzései között, de az ágazathoz tartozik a fémelőállító és az öntvénykészítő szakma is. Mint minden szakmának, a bányászatnak is van napja, a magyar bányásznap minden évben szeptember első vasárnapjára esik. A bányásznap célja a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülése.

Korábban már készítettünk egy cikket a bányász szakmák bemutatásáról, valamint a fluidumkitermelő szakmákról.

Bányásznap a világban

Érdekesség, hogy noha az egyik legtöbb embert foglalkoztató munka volt minden évszázadban, a bányásznapok történetéről, kialakulásáról nincs írásos anyagunk, csak a 18. századtól. Viszont ez az ágazat az emberiség történetében mindig arról volt híres, hogy az egyik legveszélyesebb szakma. A bányamunka napjainkban is nehéz és veszélyes, hiszen idegen környezetben, sokszor a föld alatt, nem ritkán nagygépek közelében kell dolgozni, ami megköveteli a munkafolyamatok pontos és precíz megtervezését. Az Amerikai Egyesült Államokban még a tavalyi évben is a legveszélyesebb szakmák közé sorolták a bányászatot.

A képen egy régi szénfejtő gépezet látható
Korábban ilyen gépekkel takarították be a szenet (Fotó: 123rf.com)

Napjainkra a technológia sokat fejlődött, de ez a 18. század embereinek még nem állt rendelkezésére. Azonban hiába a veszélyek, az ipari forradalom után, a 18. században a szén alapú társadalom hatására megnőtt az igény a bányász szakma képviselői iránt. Ebben az időszakban az ipari és a társadalmi fejlődés alapja a szén volt, így sok férfi választotta magának ezt a szakmát a biztos megélhetés érdekében.

A bányászok védőszentje Szent Borbála, hozzá imádkoztak a veszélyek megelőzéséért. Éppen emiatt Európában a bányásznap minden évben a december 4-i Borbála nap utáni első vasárnap lett.

Bányász ünnepségek hazánkban

Hazánkban a 19-20. században alakult ki a mélyművelésű szénbányászat. A hazai bányásznapok 1951 előtt bányavidékenként eltérő napokon kerültek ünneplésre például az ajkai, zirci, komlói, dorogi, tatabányai, oroszlányi, kincsesbányai területeken. Tatabányán a Bányalelkészség Szent István király temploma védőszentjének ünnepén, tehát augusztus 20-án tartották a bányásznapot. 1951-ben egységesen szeptember első vasárnapját nevezték meg az országos bányásznap időpontjának annak emlékére, hogy 1919. szeptember 6-án csendőrsortűz oltotta ki bányászok életét Tatabányán. A bányásznap egységesítésére azért volt szükség, mert 1950-ben történt egy nagy bányaszerencsétlenség Tatabányán, és a bányászat rossz körülményei, valamint a bányaszerencsétlenség áldozatai miatti népharagot akarták csillapítani. 

A képen bányász munkaeszközök és egy mécses látható
Mécses és bányászfelszerelések egy baleset helyszínén (Fotó: 123rf.com)

2023. szeptember 1-től 3-ig több helyszínen is ünneplik a bányásznapot Magyarországon. Tatabányán immáron 73. alkalommal fogják megrendezni a bányásznapot a Május 1. parkban, az érdeklődők számára gyerekprogramokkal, könnyűzenei előadásokkal kedveskednek a szervezők. Ha még nincs programod a hétvégére, érdemes megnézned ezt a programlistát, mert az ország több városában is háromnapos ünneplésre készülnek a bányásznap alkalmából.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.