Koch Sándor születésnapja – a bányász szakmák bemutatása

Szerző: | 2023. augusztus. 7. | Munka

A képen ásványok láthatók egymás mellett

Koch Sándor mineralógus volt, azaz föld- és ásványtani tudós. Az ő nevéhez fűződik a hasznosítható elemek geokémiájának összefoglalója. Munkásságának értékelésére egy ásványt is elneveztek róla, ez a “kochsandorit”. Koch Sándor augusztus 16-án született, közelgő születésnapja  alkalmából a bányász szakmák bemutatását hoztuk el nektek.

Koch Sándor

Ha még nem hallottad Koch Sándor nevét, akkor pár mondatban bemutatjuk őt, bár a munkásságával egy egész cikket meg tudnánk tölteni.

Koch Sándor az ásványok fiziográfiája tárgykörből habilitált, és először a Nemzeti Múzeum Ásványtárában kezdett dolgozni, később a múzeum elnöki hivatalának vezetője lett. Később a Szegedi Tudományegyetem Ásvány-kőzettani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára lett, majd a Természettudományi Kar dékánjának választották háromszor is. Kutatásai során elsősorban a Kárpát-medence ásványainak vizsgálatával és leírásával foglalkozott. Ő állította össze a Szegedi Tudományegyetem ásványgyűjteményét, amely ma közel 4000 ásványt tartalmaz.

A képen egy bányász tenyerében aranyrögök láthatók
Az ásványok és ércek nagy szerepet játszanak a gazdasági folyamatokban is (Fotó: 123rf.com)

Szakmai megbecsültségét mutatja az is, hogy egy ásványt neveztek el róla, amely a “kochsandorit” nevet kapta. A kochsándorit egy fehér színű kalcium-alumínium-karbonát, amely 0,5-1,5 mm-t elérő, tűs kristályokból épül fel. Előfordulási területe a mányi széntelep volt, ami a Tatabányai-szénmedencében található. Az ásvány gyűjtésére 2007 tavaszáig volt lehetőség, ezután a területet rekultiválták, így már nincs esély több példány megszerzésére.

A bányász szakmák

A bányászat és kohászat ágazat képzései között két olyan szakma is található, amely a szilárd ásványok kitermelésével foglalkozik. A szakképző iskolai képzés keretében érhető el a három tanéven keresztül tanulható bányaművelő szakma. Amennyiben valaki jobban érdeklődik az ötéves képzések iránt, az választhatja a technikumi képzést, amely során bányaipari technikus végzettséget szerezhet az érettségije mellé.

A képen külszíni fejtés látható egy bányában
A bányászat során szilárd ásványok kitermelése történik, amely lehet külszíni fejtés, vagy lehet földalatti munka folyománya is (Fotó: 123rf.com)

Miért érdemes a bányászatot és a szilárd ásványok kitermelését tanulni? Egyrészről, mert ez a szakma már rég nem olyan, mint ahogyan a filmek bemutatják. A technikai fejlődésnek köszönhetően a bányászat jelentős része nem csak a fizikai erőkifejtésen alapul, hanem a pontos méréseken, a helyszínek feltérképezésén, és a megfelelő technikai eszközök használatán.

Bányász képzések

A szakképző iskolából kikerülő bányaművelő szakemberek feladata a külfejtések műveleteinek ismerete, azok megvalósítása. Munkáját kisgépek segítségével műveli, így ehhez a szakmához nem árt, ha van műszaki érzéked. Alapvetően a munkád során használt eszközöket tudnod kell szabályosan használni, és a javítási, karbantartási műveleteket – például hegesztés – is el kell tudnod végezni. A bányaművelők elvégzik a földalatti munkafolyamatokat is, például a rakodást, illetve a bányán belüli szállítást.

Amennyiben a technikumi képzést választod, és bányaipari technikus végzettséggel akarsz elhelyezkedni, a feladatod az lesz, hogy bányák munkafolyamatait megszervezd, irányítsd. Miképpen a bányaművelőknek, neked is szükséged lesz a műszaki érzékedre, ugyanis a bányákban használt eszközök – például szivattyúk, erőgépek – karbantartása és szerelése is a te feladataid közé tartoznak majd.

Mindkét szakmára jellemző, hogy a már említett műszaki érzék mellett nem árt, ha jó fizikai állóképességgel rendelkezel, és képes vagy csapatban dolgozni. Emellett viszont képesnek kell lenned arra, hogy gyorsan hozz döntéseket, és monoton munkakörnyezetben se lankadjon a figyelmed. Fontos kiemelni, hogy a munkádat képes legyél precízen, megfontoltan és pontosan végezni, ugyanis munkavédelmi szempontból a bányászat még mindig az egyik legveszélyesebb munkának számít

Bányászati nehézgép látható a képen
A bányászat során nehézgépekkel, nagygépekkel kell egy helyen dolgoznod, amely fokozottan balesetveszélyes helyzeteket teremthet, így fontos a körültekintő munkavégzés (Fotó: 123rf.com)

Lehetőségek a bányászat területén

Aki a bányászat és kohászat ágazat szakmái közül választ magának hivatást, jó eséllyel lesz munkája a világon bármely országban, ha beszél valamilyen idegen nyelvet. Ez a szakma – talán épp a veszélyessége miatt – nagyon keresett. Hazánkban a www.fizetesek.hu oldal szerint havi bruttó 314 ezer-786 ezer forint között lehet keresni a bányászati szakmákkal. A fizetés összege függ a végzettségtől és a tapasztalattól is. Amennyiben valaki külföldön szeretne elhelyezkedni ebben a szakmában, úgy – országtól függően – még magasabb fizetésre számíthat.

Ha érdekelnek a bányászat szakmái, akkor olvasd el a képzési és kimeneti követelményeket, amelyeket itt találhatsz meg:

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.