Tejtermékkészítő szakma leírása

Szerző: | 2023. szeptember. 21. | Élelmiszeripar

tejtermék készítő szakma - sajtkészítés folyamata

A tejtermékkészítő a tej feldolgozásával foglalkozik, tehát sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, vajak, tejes édességek stb. gyártásával. A tejtermékek gyártása során fontos szerepet kap a termékek tartósítása, a minőség megőrzése, fenntartása is. A tejtermék készítő feladata a tej tisztítása, fölözése, zsírtartalmának beállítása, homogénezése, pasztőrözése vagy épp a hűtése különböző gépi berendezések, speciális eszközök és gyártósorok segítségével.

A tejtermékkészítő feladata a fentieken túl a tejipari alapanyagok minőségi és mennyiségi szempontok szerinti átvétele, a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszer működtetése. A tejiparban alkalmazott gépek, technológiai lépések és azok késztermékre gyakorolt hatásának ismerete.

A tejtermékkészítő munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.

Milyen az ideális szakember?

  • jó fizikumú, jó állóképességgel rendelkezik
  • szabálykövető és elkötelezett
  • csapatjátékos
  • megbízható
  • fejlett ízérzékeléssel és színlátással rendelkezik
  • betartja az élelmiszerbiztonsági, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi előírásokat
  • ismeri a tej tisztítás, fölözés. homogénezés, pasztőrözés folyamatait

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Tejipari technikus
  • Kézműves élelmiszerkészítő
  • Tejipari szakmunkatárs

Kiknek ajánlott?

A tejtermékkészítő szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik szívesen foglalkoznak tejtermékek gyártásával, és érdeklődnek az újítások iránt.

Mennyi időbe telik a képzés?

3 év (felnőtteknek rövidebb).


A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.