A Szív Világnapja – szűrővizsgálatok a Városligetben

Szerző: | 2023. szeptember. 21. | Egészség

A képen egy tenyér látható, benne piros szivecske pihen

A Nemzetközi Kardiológiai Társaság 1998-ban alapította meg a Szív Világszövetséget, amelynek missziója a szívbetegségek és a stroke megelőzésének támogatása. Ezzel egy hosszabb és jobb minőségű élethez segítik hozzá az embereket. A világszövetség a WHO-val (World Health Organisation) szorosan együttműködve dolgozik, és a leghíresebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján ünnepelnek szerte a világban.

Szív és érrendszeri megbetegedések hazánkban

Tudtad, hogy Magyarországon a szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen? Jelenleg ez a halálok a leggyakoribb hazánkban, és ebben az a legrosszabb, hogy a szívbetegségek jelentős része könnyen megelőzhető lenne. Egy kicsivel több odafigyeléssel, egészségesebb életmóddal – megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással – sokat tehetünk a szívünk egészségéért. Emellett fontos a szerepe a rendszeres szűrővizsgálatoknak is.

A képen egy orvosi köpenyes test látható, a háttérben mikroszkóp, az orvos keze felett stilizált rajzolt szív látható
Hazánkban a leggyakoribb halálokot a szív és érrendszeri betegségek jelentik, amelyek könnyen megelőzhetők lennének (Fotó: 123rf.com)

A Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében valósul meg a Szívünk Napja rendezvény, amelyet idén 2023. szeptember 24-én tartanak meg a Városligetben 10-18 óra között. A rendezvény ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Programok a Szívünk Napján

A rendezvény érdekes lehet gyerekeknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. A szervezők arcfestéssel, kvízekkel, bűvészekkel és filmekkel készülnek a fiatalabb korosztály számára. A felnőttek pedig részt vehetnek prevenciós és ismeretterjesztő programokon, szakmai beszélgetéseken, szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon és megtanulhatják az újraélesztés szabályait is. 

A rendezvényen értékes nyeremények várják a gazdájukat, a sportosabbak részt vehetnek a Liget Élményfutáson, a „Fuss az iskoládért!” programon és a „Tekerj a szívedért” sporteseményen. A Szívünk Napján kiemelt szerepet kapnak a szűrőprogramok, ingyenesen mérik az érdeklődők koleszterin szintjét, vérnyomását, vércukorszintjét, valamint carotis ultrahangon ellenőrzik a nyaki erek átjárhatóságát, vérbőségét. Ez az utóbbi vizsgálat teljesen fájdalommentes, és nagyon hasznos az egészségünk ellenőrzése érdekében, mert minimalizálható vele a stroke kockázata.

Részletesen a rendezvényről az alábbi linken olvashatsz

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.