A préselt kappan terrine és mangalica párosításával készült étel alkotás dobogós eredményt hozott a Hikman Béla Szakképző Iskola szakácsainak. A három fős marcali szakács tanuló csapat a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében szervezett II. Lukács István Emlékversenyen nyert ezüstérmet.
Dobogós lett a marcali szakács diákok főztje
A Lukács István emlékversenyre címvédőként érkezett a Siófoki Szakképzési Centrum Hikman Béla Szakképző Iskola szakács csapata. Az országos döntőben a versenyzőknek egy előételt, és egy főételt kellett készíteni.
Ható András mesterszakács és Mészáros Zoltán szakoktató készítette fel a diákokat a versenyre.
A felkészülés során tíz kappant elfőztek, mire összeállt teljesen a menüsor
– mondta Mészáros Zoltán szakoktató.
A felkészülésre fordított idő és energia végül megtérült. A préselt kappan terrine és mangalica duett kreáció meghozta a sikert a marcali szakács tanulóknak. Az OMÉK-en rendezett verseny fináléjában a képzeletbeli dobogó második fokára áIItak fel a diákok.
A tanulók préselt kappan terrinet tálaltak dijoni mustárdresszingbe forgatott kerti salátával. Főételnek mangalica tarját készítettek házilag kovászolt zöldbabbal töltve, mangalica mozaikot kakukkfüves puliszkával, zöldborsó textúrával és vajon párolt sárgarépával
A csapatot Balaicza Patrícia, Berki Tíria Blanka, Kovács Kornél Valentin alkotta.
A 2015-ben alakult Siófoki Szakképzési Centrumban 5 észak-somogyi iskola integrációja valósult meg a siófoki Krúdy és Baross középiskolák, a balatonboglári Mathiász, a fonyódi Bacsák és a Marcali Szakképző egyesítésével.
A Siófoki SzC intézményeiben nyílt napok keretében ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló tanulók az iskolákban oktatott szakmákkal. Az eseményekről részletes tájékoztatás az intézmények honlapján található.
A Siófoki SzC két évvel ezelőtt a GINOP program keretében 280 millió forint támogatást nyert ágazati képzőközpont infrastrukturális, eszköz- és szakmai fejlesztésére. Az uniós forrásból a Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban létrehozott képzőközpontot alakították ki. A Balatoni Kulináris Műhely átadó ünnepségéről készült cikk ide kattintva érhető el.