A bor- és pezsgőgyártó technikus vörös, fehér és rozé borokat, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. Nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és felkészül a szüretre.
A leszüretelt termést feldolgozza, majd előkészíti az erjesztésre és erjeszt. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket.
A bor-, és pezsgőgyártó a termelési folyamatok mellett speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Illetve az elkészült termékek menedzselése is a bor-, és pezsgőgyártó technikus szakterülete.
Milyen az ideális szakember?
- Kiváló kémiai ismeretekkel rendelkezik
- Jó állóképességgel rendelkezik
- Jó a színlátása, illetve az ízérzékelése
- Szabálykövető, megbízható
- Csapatjátékos
- Felelősségteljes
- Képes önállóan döntéseket hozni
- Hagyománytisztelő
Speciális rokonszakmák:
- Erjedés- és üdítőital-ipari technikus
- Szőlész-borász
Kiknek ajánlott?
A bor- és pezsgőgyártó technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akiket érdekel a szőlészet éves munkái, a szüreti feladatok, illetve ezen munkafolyamatok irányítása.
Mennyi időbe telik a képzés?
5 év (felnőtteknek rövidebb). Az élelmiszeripar ágazat képzése.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.