Élelmiszer-ellenőrzési technikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 4. | Élelmiszeripar

Egy kesztyűs kézzel valaki épp feliratozik egy mintaedényt, mellette a háttérben zöld paprika és paradicsom látható.

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus átfogó élelmiszeripari ismeretekkel rendelkezik. Ismeri az élelmiszeripari műveleteket, a technológiai folyamatokat és a legújabb szakterületi trendeket. Feladata közé tartozik a különböző élelmiszerek, valamint azok alapanyagainak és csomagolásának alapos vizsgálata, beleértve az analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi elemzéseket is.

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus részt vesz az élelmiszer-biztonság ellenőrzésében mind üzemekben, mind laboratóriumokban. Mintákat gyűjt a helyszínen, majd laboratóriumi körülmények között végzi azok vizsgálatát és minősítését. Emellett felelős a környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai előírások betartásáért, valamint hatósági és járványvédelmi tevékenységek végzéséért.

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus munkája nemcsak szakmai precizitást, hanem magas szintű adminisztrációs készségeket is igényel. Az általa végzett laboratóriumi mérések, mintavételezések és minőségellenőrzések alapján kategorizálja a vizsgált élelmiszereket, hozzájárulva a biztonságos élelmiszerek előállításához. A szakma tehát nemcsak a szigorú szakmai ismeretek birtoklását, hanem a felelős, alapos és rendszerezett munkavégzést is előtérbe helyezi, ami nélkülözhetetlen az élelmiszeriparban.

Milyen az ideális szakember?

  • Érzékei – látása, szaglása, ízlelése, tapintása és hallása – jól fejlettek
  • Szabálykövető, pontos és megbízható
  • Türelmes
  • Elkötelezett
  • Felelősségteljes, fontos számára mások egészsége
  • Megbízható
  • Jó problémamegoldó

Speciális rokonszakmák és szakképesítések:

  • Tartósítóipari technikus
  • Bor-és pezsgőgyártó technikus
  • Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

Kiknek ajánlott?

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a laboratóriumi munkák, munkafolyamatok iránt, és szívesen végeznének higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet annak érdekében, hogy mind biztonságos ételeket fogyaszthassunk. Az élelmiszer-ellenőrzési technikusok fontos szerepet játszanak az élelmiszeriparban, és a szakma választása a környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai szempontok iránt érdeklődő fiataloknak kiváló lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és a társadalom szolgálatára.

Mennyi időbe telik a képzés?

5 év (felnőtteknek rövidebb). Az élelmiszer-ellenőrzési technikus az élelmiszer ágazat képzése.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Promó

Promó