Ortopédiai műszerész – Az életminőség javítása a cél

Szerző: | 2023. december. 5. | Mi leszek?

A fotón egy medence szélén helyezi fel a protézist a használója.

Elhivatottnak érzed magad mások segítése iránt, érdekel a mozgás szervrendszere és a gyógyászati segédeszközök világa? Válaszd az ortopédiai műszerész szakmát!

Az ortopédiai műszerész feladatai

Az ortopédiai műszerész a műszerészmunkát igénylő gyógyászati segédeszközök készítésével, javításával foglalkozik. Eszközöket, alsó és felső végtag ortéziseket és protéziseket, törzsfűzőket, koponyavédőt, epitéziseket készít orvosi rendelvényre, vagy a vevő megrendelésére. 

Munkája során önállóan végzi a méretvételt és mintavételt, majd megtervezi az eszközt. A gyártás közben modellt és előgyártmányt készít, próbát végez, majd a minta alapján legyártja a gyógyászati segédeszközt. Szükség esetén kapcsolatot tart a ortopédiai kötszerész és fűzőkészítő kollégáival, valamint az eszközt felíró orvossal. Az elkészült terméket átadja a megrendelőnek, tájékoztatást és tanácsadást nyújt az eszköz használatára vonatkozóan.

Az egyéni megrendeléseken felül adaptív és méretsorozatos termékek elkészítésében is részt vehet. Tevékenysége során korszerű technikai eszközöket és eljárásokat alkalmaz, munkáját hivatásként végzi.

Ortézis és protézis

Az ortézis olyan gyógyászati segédeszköz, ami megkönnyíti a meglévő testrész működését. Ilyenek lehetnek például a támasztó és rögzítő szerkezetek, vagy az egyszerű fáslik és rugalmas pólyák. Az ortézis rögzít, támaszt, tehermentesít, és a kiesett működést pótolja. Segíti a teljes rehabilitációt, a beteg testrészek fájdalommentesítését.

A protézis amputált végtagot, hiányzó szervet pótló technikai berendezés. Léteznek testen kívüli protézisek (műkar, műláb), és testen belüli protézisek (ízületek, érpótlások). 

A funkcionális protéziseken kívül léteznek kozmetikai célúak is, amik az elvesztett szerv okozta pszichés hatást igyekeznek csökkenteni. Ilyen lehet például a műszem.

Az ortopédiai műszerész alsó és felső végtag ortéziseket és protéziseket, törzsfűzőket, koponyavédőt, epitéziseket készít orvosi rendelvényre, vagy a vevő megrendelésére. (Fotó: 123rf.com)

A mozgás szervrendszerének mindent tudója

Az ortopédiai műszerész szakma ajánlott minden olyan fiatal számára, aki érdeklődik az egészségügyi ellátás iránt, és életcéljának érzi mások segítését és életminőségének javítását. Ez a pálya ajánlott azok számára is, akik szívesen dolgoznának eszközökkel és műszerekkel, fontos számukra, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen, és érdeklődnek a gyógyászati segédeszközök iránt.

Ezen felül kiemelten fontos az emberi test iránti érdeklődés, ugyanis az ortopédiai műszerésznek ismernie kell az emberi testet, a mozgás szervrendszerének felépítését, működését, különböző betegségeit, deformitásait. 

A szakma műszaki érzéket, kézügyességet és precizitást igényel. A tervezésben és a kivitelezésben is teret hódít napjainkban a digitalizáció, ezért a digitális kompetencia folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőségű. A páciensekkel és a kollégákkal való együttműködés csapatmunkát és jó kommunikációs képességet igényel.

Az ortopédiai műszerész gyógyászati segédeszközöket készítő műhelyben, gyárban vagy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzlet alkalmazottjaként tud elhelyezkedni.

Ortopédiai műszerész képzés

Az egészségügy ágazat érettségire épülő 2 éves képzése ortopédiai műszerész szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzés során az egészségügyi ágazati alapoktatáson túl megismerkedsz az ide vonatkozó jogi alapismeretekkel, a műszerész ortetikai-protetika ismereteivel, egészségügyi technikát, egészség– és biztonság alapismereteket tanulhatsz, ezen felül kereskedelmi és vállalkozási ismeretekkel is gyarapodhatsz. A képzés része a 160 óra egybefüggő szakmai gyakorlat.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.