Bestseller gyermekkönyvek és ifjúsági regények – interjú Téti István íróval

Szerző: | 2024. január. 2. | Mi leszek?

Téti István könyvei mind rendkívül népszerűek. (Fotó: Téti István)

A gyermekkönyvek elengedhetetlenül fontosak a mai, szinte már teljesen digitalizált világban. Ahhoz, hogy fejlesszük a gyermekek képzelőerejét, feltétlenül szükség van ilyen művekre.

Milyen indíttatásból kezdett el gyermekkönyvek írásába?

A saját gyerekeimnek kezdetem el olyan történeteket papírra vetni, amik segíthetik a jellemfejlődésüket, megoldásokat adhatnak a problémáikra, eszközöket a különféle élethelyzetek kezelésére. Mindezek mellett klasszikus emberi értékeket szerettem volna átadni nekik. Amikor Manfréd és Anton kalandjait olvasni kezdtem az éppen iskolakezdés előtt álló fiamnak – a telefonomról, hiszen akkor még fel sem merült, hogy ebből valaha könyv lesz –, nem árultam el neki, hogy én írtam, mert kíváncsi voltam az elfogulatlan véleményére. Annyira tetszett neki, hogy folyton azt kérdezte, mikor lehet már megvenni a könyvet, ez a kedvence. Ekkor döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy kiadjuk a történeteket gyermekkönyvek formájában, így lettem író.

Azóta 16 ifjúsági könyve jelent meg különböző korosztályok számára, óvodástól kisiskoláson át a nagyobb kamaszokig. Mi a közös bennük?

Bár a történetek és a könyvek stílusa, nyelvi világa egészen eltérő, mindegyikkel az említett emberi értékeket, erényeket és eszközöket igyekeztem közvetíteni az adott korosztály nyelvén. Mindig az volt a célom, hogy szórakoztató történeteken keresztül hasznos mondanivalókat közöljek a gyerekekkel.


Miért tartja fontosnak, hogy a mostani, digitális korban olvassanak még a gyermekek?

A digitális korban még nagyobb jelentősége van az olvasásnak, mint valaha. Hiszen a telefon, a tv, a videójátékok eltompítják a kreativitást, káros hatásaikról rengeteg tanulmány született. A könyvek fejlesztik a képzelőerőt, az alkotóképességet, a gondolkodást, az érzelmi intelligenciát – tulajdonképpen mindent, amit a digitális tevékenységek többnyire rontanak. Az olvasással valamelyest ellensúlyozni lehet azt a káros hatást, amit a digitális kultúra okoz. Az olvasás által tágul a gyerek látóköre, jobban átlátja az összefüggéseket, támpontokat kap az élethez és részese lesz egy olyan varázslatnak, amit semmilyen digitális eszköz nem képes nyújtani. Amikor a gyerek olvas, akkor teremt. Gondolatban létrehozza mindazt, amit a betűk közvetítenek számára. A képzelőerő pedig jelentős mértékben segíti majd hozzá felnőtt korában ahhoz, hogy megvalósítsa az álmait.


Fontosnak tartja, hogy a gyermekek azonosulni tudjanak egy-egy karakterrel a könyveiből?

Ha a gyerek nem tud azonosulni a könyv hőseivel, akkor az általuk közvetített mondanivaló sem fog célba érni. Akkor tudatosul benne az üzenet, ha bele tudja élni magát a történetbe, ha elvarázsolja őt a mű. Az olvasás mindaddig kényszer, amíg az olvasó nem saját akaratából veszi kezébe a könyvet. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy szórakoztató, lebilincselő történetek útján próbáljam meg eljuttatni a fontos, hasznos mondanivalókat.  


Ön szerint a mai gyerekek milyen típusú karakterekkel azonosulnak főként, és mi lehet ennek az oka?

Fontos, hogy a karakter jellemvonásai között legyen valami ismerős a gyerek számra, vagy a szituációkban fedezzen fel hasonlóságot a saját életében tapasztaltakkal. De az is lényeges, hogy a főhős egyfajta ideál legyen a szemében, követendő példa. Ha a könyv szereplője pontosan olyan, mint az olvasója, akkor nem tud tanulni tőle. Ezért kellenek az idealizált, ugyanakkor – az azonosulás érdekében – realisztikus figurák.

Van a könyveinek tanulsága?

Minden könyvemmel kettős célom van. A gyermekkönyvek egyik célja a szórakoztatás, az élmény nyújtása, hogy a gyerek részese legyen annak a varázsnak, amit csak az olvasás nyújthat. A másik pedig – mint említettem – a tradicionális emberi értékek közvetítése, valamint az életben való boldoguláshoz szükségek eszközök átadása.


2022-ben egy felnőtt korosztálynak szóló könyvet is írt a gyermekkönyvek után, mi motiválta a váltásra?

Valójában a gyermekkönyvek volt a váltás, hiszen mindig is felnőtteknek szóló könyveket akartam írni. Már egész fiatalon az volt a célom, hogy író legyek, és akkor meg sem fordult a fejemben, hogy mesékkel fogom kezdeni pályafutásomat. Az Időtlen rend könyvvel tehát régi álmomat váltottam valóra. A sok kiadatlan, pusztán saját szórakoztatásomra írt történet és vers után végre megjelent egy regényem. Most is párhuzamoson dolgozom egy új ifjúsági regényen és egy felnőtt korosztály számára szóló novellás köteten.


Mit gondol, mi lehet a könyvei elsőszámú sikere?

Ennek talán több oka is lehet. Az egyik mindenképpen a klasszikus értékek képviselte, mert a harsány trendek ellenére a legtöbb magyar ember a tradicionális értékrend híve, én legalábbis ezt tapasztalom. Nyilván az is fontos, hogy a történetek megüssék a mai modern gyerekek ingerküszöbét, ezért az eseményeket és a tempót mindig próbálom az új generációhoz igazítani. Röviden: igyekszem a modern gyerekek nyelvén átadni a klasszikus értékeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan születtek a mesék, kattints a mesék története cikkünkre!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó