Új lendületben a turizmus-vendéglátás – interjú Kiss Kornéliával, a BGE KVIK Turizmus Tanszékének vezetőjével

Szerző: | 2025. május. 11. | Mi leszek?

Ez a cikk eredetileg az UNI in&out 2024-es nyári kiadványában jelent meg.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE KVIK) Magyarország piacvezető intézménye a turizmus-vendéglátás területén. Aki a KVIK-et választja nemzetközi környezetben, akár angol nyelven, Budapest első számú szállodáinak, éttermeinek munkatársaitól és rendezvényszervezőitől tanulhat. Kiss Kornéliával, a BGE KVIK Turizmus Tanszékének vezetőjével  beszélgettünk a turizmusképzés helyzetéről, a Z generáció elvárásairól, a BGE-n zajló fejlesztésekről.

Mit tart a kar legfontosabb jellemzőinek, amelyek a hasonló karoktól megkülönbözteti önöket?

Büszkék vagyunk arra, hogy évek óta ott vagyunk a legnépszerűbb hazai egyetemek között. A BGE 2023-ban országos szinten a negyedik  legnépszerűbb egyetem volt a felvettek száma alapján, a jelenlegi, 2024-es felvételi időszakban pedig az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási  intézmény az első helyes jelentkezések tekintetében. Mindhárom karunk az ország 10 legnépszerűbb egyetemi kara között szerepel. A KVIK turizmus-vendéglátás szakán a Covid-járvány után fordulópontot jelentett a tavalyi felvételi szezon: három év után ismét nőtt a jelentkezők  száma az alapképzésünkre. A tervezett 400 fős turizmus-vendéglátás alapszakos jelentkezési számot csaknem 70 százalékkal léptük túl, és az idei évre is nagyon bizakodók vagyunk.

Magyarországon évtizedek óta a KVIK, illetve a jogelőd intézményeink jelentették a turizmus-vendéglátás képzés bázisát. Ha ma körbenézünk a szektorban, azt látjuk, hogy 10 szakemberből 9 biztosan nálunk végzett. Alapvetően meghatározza a hazai turizmus-vendéglátás jövőjét az, hogy mi mit tanítunk, ezért is rendkívül fontos, hogy olyan tudást adjunk át, amelyet nemcsak most, de évek múlva is nagyra értékelnek a munkáltatók.

Miért vonzó ez a képzési terület és az itteni szakok a fiatalok számára?

Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a szakmát és a képzésünket (ismét) vonzóvá tegyük a pályaválasztás előtt állók számára, hogy megmutassuk a turizmus-vendéglátás szakma szépségét és elmondjuk, hogy mostanra az utazás az életünk részévé vált, az „egyre válságállóbb” utazásra mindig lesz kereslet. A turizmus-vendéglátás jelenleg is dinamikusan fejlődő, munkaerő-igényes ágazat, sőt kifejezetten perspektivikus, sokszínű és kreatív terület, komoly karrierépítési lehetőségekkel. Nálunk nemzetközi környezetben, akár angol nyelven, Budapest nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő szállodáinak, éttermeinek munkatársaitól és rendezvényszervezőitől lehet tanulni a
Parlament közelében lévő patinás épületben.

Milyen fejlesztések voltak, illetve lesznek a közeljövőben a karon?

Részben a járvány hozta kihívások és lehetőségek, részben hallgatóink generációspecifikus jellemzői új oktatási kultúrát igényelnek. Ennek jegyében a tananyag-központúságot és a frontális előadásokat egyre inkább a tanulási eredmény alapú szemlélet, a digitális megoldásokkal  támogatott tanulási élmény, a tanulást támogató környezet, valamint az intenzívebb hallgató–oktató és hallgató–hallgató közötti interakciók váltják fel. Ahhoz, hogy a tudásátadással kapcsolatos céljainkat elérjük, az oktatóknak meg kell tanulniuk a Z generáció nyelvén beszélni, az ő fejükkel gondolkodni, ezért az elmúlt időszakban jó néhány formában teremtettünk lehetőséget a diákokkal való intenzív kapcsolattartásra,  egymás kölcsönös megismerésére. Emellett a fejlesztéseink másik fő iránya a szakmával való amúgy is intenzív együttműködés további erősítése.

Milyen perspektívát kínálnak, ennek a képzési területnek milyen a jövője?

A bennünket választók amellett, hogy Magyarország legnagyobb üzleti közösségének a tagjaivá válnak, egyúttal a legnépszerűbb hazai turizmus-vendéglátás szakon tanulhatnak. Abban hiszünk, hogy a szakmával közösen kialakított és megvalósított gyakorlatorientált képzési  programjainkkal elkötelezett és motivált, a jelen és a jövő munkaerőpiaci igényeinek egyaránt megfelelő képességekkel felvértezett kollégákat képezhetünk.

Mennyire gyakorlatorientált az itt folyó képzés? Mennyiben és hogyan tudják figyelembe venni a munkaerőpiaci igényeket? Hogyan  csatornázza be az egyetem a munkaerőpiaci elvárásokat a képzésekbe? Milyen céges együttműködéseik vannak?

Kardinális kérdésnek tartom a szakma bevonását a munkánk minden egyes területén. A szállodai, az utazási irodai, a rendezvényszervezési területen, illetve társtanszékünk, a Vendéglátás Tanszék oktatási területein is komoly vállalati-szervezeti kapcsolataink vannak: az ezeken a területeken tevékenykedő szakemberek az oktatói állomány nagyra becsült tagjai. A naprakész piaci ismereteik átadása alapvető fontosságú. Az oktatás mellett a szakmabeliekkel sok más területen is együttműködünk. A szakmai versenyeken, a szakdolgozati konzultációkban, a bírálatok elkészítésében vagy vizsgaelnökként szintén számítunk rájuk és szakmai tapasztalataikra. Az alumni bevonása ugyancsak fontos feladat: közülük sokan óraadóként vagy vendégelőadóként is részt vesznek az egyetem életében.

Milyen gyorsan tudnak állást találni a végzőseik és mekkora jövedelemre, karrierre számíthatnak, akik itt végeznek?

A BGE ismert és elismert partner az üzleti életben és a munkáltatók körében. Hallgatóink a legkeresettebbek közé tartoznak a magyar munkaerőpiacon, a képzés végére 75 százalékuknak van már állása. Diákjaink kétharmada már a tanulmányai alatt is rendszeresen munkát vállal, mi pedig támogatjuk őket ebben.

Mit tanácsolna azoknak, akik még gondolkoznak, hogy melyik egyetemet tegyék az első helyre?

Ugyan az aktuális felvételi időszak első, egyik legizgalmasabb időszaka lezárult február 15-én a jelentkezések beadásával, még van előttünk néhány hónap a várva várt SMS-ig. A július eleji sorrendmódosításig érdemes újra átgondolni a lehetőségeket, esetleg tovább tájékozódni minél több forrásból, főleg azoknak, akik nem kötelezték el magukat egy egyetem, egy szak mellett.

Kiss Kornélia

  • Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, tudományos fokozatát a Szent István Egyetemen szerezte.
  • A Magyar Turizmus Zrt.-nél kutatási igazgatóként, valamint a termékfejlesztést és kommunikációt integráló terület vezetőjeként is tevékenykedett.
  • 2013 óta dolgozik a felsőoktatásban, 2022 augusztusa óta vezeti a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) a Turizmus Tanszéket.
  • 2023-ban beválasztották a turizmus top 50 legbefolyásosabb szakembere közé.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó

Kövess minket