Ágazati Képzőközpont alakult a Bajai Szakképzési Centrumban

Szerző: | 2023. július. 4. | Fősodor

A képen fa- és bútoripari munkaeszközök láthatók

Ágazati Képzőközpont került kialakításra a Bajai Szakképzési Centrumban közel negyedmilliárd forint uniós támogatás felhasználásával a fa- és bútoripari, építőipari ágazatokban tanuló diákok számára.

Az Ágazati Képzőközpont célja

Az Ágazati Képzőközpont az Európai Szociális Alap finanszírozásával került kialakításra. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2021 szeptembere és 2023 június 30. között zajlott a projektmunka. A fejlesztés fő célja az volt, hogy a kedvezményezett a vállalkozások részére versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerőt biztosítson.
A fejlesztés a a Jelky András Technikum és Szakképző Iskola telephelyén valósult meg. Az épületben egy olyan univerzális gyakorlati oktató műhelyt alakítottak ki, amely több funkcióval is rendelkezik. Elsősorban az építész ágazat részére készült, asztalokkal, székekkel, interaktív táblával, így néhány perc alatt a teljes terem kiüríthetővé válik, ezzel a szakképzési centrum képzési palettájában szereplő építő-ipari képzések szakmai gyakorlatára is alkalmassá tehető.
A bútorokon kívül az elektromos és informatikai kiállások a mennyezetből érhetők el, és egy kétszárnyú ajtó biztosítja az esetlegesen nagyobb gépek, eszközök felvonultatását a szakmai gyakorlati oktatás hatékonyságának növelése érdekében. A beruházás során fejlesztésre kerültek a közművek, és új tetőt is kapott az épület. Az infrastrukturális fejlesztése mellett eszközbeszerzés is történt.

A képen egy férfi magyaráz egy gyereknek egy faipari műhelyben
Az Ágazati Képzőközpont elsősorban a fa- és bútoripari, építőipari ágazatokban tanuló diákok számára lesz hasznos (Fotó: 123rf.com)

A szakképzési rendszer fejlesztésének egyik kiemelt célja a szakképzési centrumok aktív vállalati kapcsolatainak fejlesztése és a KKV-k szerepvállalásának erősítése a gyakorlati képzésben. Ennek a projektnek a közvetlen célcsoportjai közé tartoztak a fa- és bútoripari, építőipari ágazatok tanulói, a duális képzésben tanító szakmai elméleti, gyakorlati oktatók, és a gazdasági társaságoknál oktatói szerepet vállaló munkatársak.

Legutóbb Tiszabercelen adtak át Ágazati Képzőközpontot, az erről szóló cikkünket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó