Bringás kiállítással vár a Közlekedési Múzeum

Szerző: | 2023. július. 5. | Kikapcs

A képen egy bicikli szerepel, amin egy férfi ül

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum egy új kiállítás nyitásával ünnepelte meg. A „Bringára váltva” című időszaki kiállítás a kerékpározás fejlődését mutatja be a múzeum Kőbányai úti csarnokában.

Az Északi Járműjavító dízelcsarnokában helyet kapó tárlat több mint száz kerékpáron keresztül mutatja be a bringák fejlődését napjainkig, és nagyjából a biciklis szezon végéig, 2023. október 23-ig lesz megtekinthető. A kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, foglalkozások is kapcsolódnak, és fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, amelyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. 

A képen egy nő szerepel biciklivel
A biciklis közlekedés nem csak a mindennapok része lehet, hanem szabadidős tevékenység is (Fotó: 123rf.com)

A Közlekedési Múzeum és a bringás közlekedés kapcsolata

A Közlekedési Múzeum azt ígéri, hogy a kiállítás megtekintése olyan felejthetetlen élményt kínál, mint az első önálló biciklizés. Schneller Domonkos, a múzeum főigazgatója a  „Bringára váltva” megnyitója kapcsán kiemelte, hogy Magyarországon régen rendeztek ilyen átfogó kiállítást a kerékpározásról. Több mint 100 kerékpár és számtalan kapcsolódó tárgy (alkatrészek, sportrelikviák, egyéb járművek és kipróbálható replikák) és fotók, illetve kisfilmek segítségével tekintik át a látogatók a kerékpározás történetét az 1817-es, Dreiser-féle futógéptől a mai, legmodernebb fejlesztésekig.

Az 1500 nm területű tárlaton megtekinthető a fából készült futógépektől és a velocipédektől kezdve a legmodernebb, csúcskategóriás versenykerékpárokig több közlekedési eszköz is. Ahogy az időben haladunk, úgy láthatjuk a tervezés, a formavilág alakulását a használat és a tapasztalatok alapján. A kiállításon megismerjük a kerékpáros kultúra kialakulását, a legfontosabb alkatrészek változásait, a kerékpárok tervezésének folyamatát, a bicikli típusokat.

A tárlat három nagy területen mutatja be a kerékpárt és annak használatát. Egyrészről áttekinthetjük a bicajozás történetét, a kerékpárok térhódítását itthon és külföldön egyaránt. Emellett bepillanthatunk a sporttevékenységébe, élethelyzetekbe, találkozhatunk a kerékpáros történelem legrégibb retro és legújabb csúcskategóriás darabjaival. Valamint kedvet kaphatunk a hazai tókerülő kerékpárútak kipróbálására, például a Velencei-, a Tisza-, a Fertő-tóhoz és persze a Balatonhoz. Aki a tárlatot megtekinti, az a világkörüli kerékpáros expedícióihoz is gyűjthet jó tanácsokat.

A képen egy hegy látható, előterében egy bicikli szerepel
Aki a kiállítást megtekinti, ötleteket kaphat a következő haza vagy nemzetközi útjára is (Fotó: 123rf.com)

A kerékpáros sportolókat és versenyzőket is várják különlegességek a kiállításon. Magángyűjteményekből kapott a tárlat különféle konstrukciókat, például bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is megszemlélheti az, aki ellátogat az Északi Járműjavító dízelcsarnokába. Így aztán azokra is várnak a szép élmények, akiket érdekel a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia kerékpáros versenyek.

Szeretsz bringázni? Akkor pályázz és nyerj értékes nyereményeket a HungAIRy LIFE integrált projektben! A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projekt partnereinek egyik kiemelt témája a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, ennek mentén hirdeti meg 2023-ban a tekAIRd körbe! pályázatot, amelyről itt írtunk már korábban.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.