Tiniként mekkora mennyiségű alkoholfogyasztást engedhetünk meg szilveszterkor?

Szerző: | 2023. december. 30. | Egészség

Sokan fogyasztanak alkohol szilveszterkor. (Fotó: 123RF)

Az Újév ünnepléséhez sajnálatos módon a tinédzserek is megengedik maguknak a mértéktelen alkoholfogyasztást. Cikkünkben most rávilágítunk arra, ez miért veszélyes.

Hogyan tudják kivitelezni a tinik az alkoholfogyasztást?

A nagykorúak – 18 év fölöttiek – törvényesen vásárolhatnak bármilyen szeszt. Azonban mindig – nemhogy évszázadok, inkább évezredek óta – voltak „rafkós” fiatalok, akik áthágták a szabályokat, és az alkoholfogyasztást illetően megoldották azt, hogy különböző italokhoz jussanak.

Miért is káros ez?

Azért, mert egy fiatal szervezet sokszor nem tudja felmérni hol a határ. A szellemi tevékenységek és a gátlások csökkennek, így sokakban csak másnap tudatosulnak a történtek.

Nő az alkoholfogyasztás az ünnepekben?

A karácsony jellemzően családi ünnep, nem egy „ereszd el a hajamat” alkalom, jóval inkább a meghittségről szól. Ezzel szemben a szilveszter ennek pont az ellentéte: felnőttek és tinik egyaránt szeretnék letudni a mögöttük álló éves stresszt, és továbblépni a következő esztendőbe, ennek pedig nagyon rossz következményei lehetnek.

Mik lehetnek a rossz következmények?

Elsősorban az, hogy az ember „kivetkőzik önmagából”, míg egész évben magában tartotta az őt frusztráló tényeket, addig most – kifejezetten az alkohol hatására – ezeket felszínre juttatja.

Tudtad, hogy a magyarok „csupán” a középmezőnybe tartoznak az alkoholfogyasztás terén a világban?

Egészen pontosan a magyarok éves alkoholigénye átlagosan 11,1 liter tiszta szesz. Ezzel 6,3 százalékkal maradunk el az Európai Unió átlagától. Az európai dobogósok: Csehország, Lettország és Moldova.

A Szakmát Szerzek csapata boldog új évet kíván mindannyiótok számára, és tanácsolja, hogy csak mértékkel koccintsatok az Újév alkalmából, amiből baj nem lehet.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.