Állatbarát oktatási intézményeket díjazott az Állatorvostudományi Egyetem

Szerző: | 2023. június. 10. | Iskolák

állatbarát iskola - a képen egy kéz védi a papírból kivágott nyulat, kutyát és macskát

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja 361 oktatási intézménynek adta meg az állatbarát címet. Az állatvédő és állatbarát címekre idén már harmadik alkalommal, kibővített tartalommal és kategóriákkal pályázhattak az oktatási intézmények.

Oktatási és állatvédelmi tervek

A pályázatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja és az „Állatvédelem gyerekeknek” című oktatási weblap szerkesztő bizottsága hirdette meg. A szervezők olyan oktatási és gyermekvédelmi intézmények jelentkezését várták, amelyek kiemelkedően sokat tesznek az állatvédelemért, és törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe, változatos és kreatív programok segítségével.

A képen egy kisfiú ölel meg egy kutyát
A gyermekeknek szóló állatvédelmi oktatás kiemelten fontos (Fotó: 123rf.com)

A tavalyi évhez képest megduplázódott a versenyző intézmények száma. Az óvodák és általános iskolák mellett már bölcsődék, középiskolák és gyermekotthonok is pályázhattak az állatvédő és állatbarát címekre. Április 30-ig összesen 361 pályázat érkezett a szervezőkhöz. 22 bölcsőde, 233 óvoda, 92 általános iskola, 8 középiskola, 5 gyermekotthon és 1 fejlesztő intézmény pályázott, és valamennyi intézmény jogosultságot kapott az állatbarát cím használatára egy éven keresztül. Az idei pályázatban az állatbarát címen túl: az Év Állatvédő Bölcsődéje-, Óvodája-, Iskolája-, Középiskolája és Gyermekotthona címekre is lehetett pályázni.

A bírálat folyamata

A beérkezett pályázatokat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálta el. Minden kategóriában három helyezettet, így összesen 15 nyertes intézményt díjaztak.

A pályázatok nyertesei a díjakat és okleveleket egy ünnepség keretében vehetik majd át, amelyet június 21-én rendeznek meg az Állatorvostudományi Egyetemen. Az oklevelek, tárgyi ajándékok és a meglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja idén is tart egy állatvédelmi képzést valamennyi állatbarát oktatási intézmény számára.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta:

„Kiemelten fontos a gyermekeknek szóló állatvédelmi oktatás, mert a felelős állattartás és az állatokkal való helyes bánásmód jelenthet hosszú távú megoldást a fajgazdagság megőrzésére, a kóborállat-állomány csökkentésére, vagy akár az illegális szaporítók elleni fellépésre.”

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.