Művészi cipők kiállítása nyílt Pécsett

Szerző: | 2023. június. 10. | Kikapcs

Cipőkiállítás - a képen 3 pár színes magassarkú viselő láb látható

2023.  június 9. és szeptember 3. között művészi cipőket állítanak ki Pécsett a hágai Virtual Shoe Museum gyűjteményéből. A Shoe Fantasies/Cipőfantáziák című tárlaton több mint 80 cipő látható, amelyek egytől-egyig híres emberek cipői. A tárlatnak otthont biztosító Pécsi Galéria üzemeltetője a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft.

Cipők és hírességek

A pénteken (június 9-én) megnyitott kiállításon többek között Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie számára tervezett lábbelik, valamint a Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske-nappa bőrből készült NOVA fantázianevű cipője lesznek láthatók. A tárlat kifejezetten a június 21. és 25. között zajló pécsi LOKART képzőművészeti fesztivál prológjára készült. A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett hazai tervezők művei is megcsodálhatók lesznek, például Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő alkotásai.

A képen egy pár cipő látható
A rendezvényen 80 pár hírességeknek tervezett cipőt lehet majd megtekinteni (Fotó: 123rf.com)

A tárlat kurátorai

A kiállítás kurátorai Liza Snook, a Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipő designer, aki különleges, „égig érő sarkú” cipőivel vált ismertté a világban.

Amber Aurélie Ambrose a divat és a művészet határait kutatja, megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot, a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervező generációt, de kiállításokat is rendez és előszeretettel dolgozik olyan koncepciókon, amelyek elvarázsolják a nézőket.

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com digitális platformot cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni.

A tíz helyszínen, csaknem száz művész részvételével, második alkalommal megrendezendő LOKART-on a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek. A fesztiválról és a Cipőfantáziák kiállításról bővebb információkat olvashatsz a rendezvény honlapján, valamint a közösségi oldalán.

Ha szereted a divat világát, akkor a „Kerülj képbe!” pályázat eredményei is érdekelhetnek, az erről készült cikkünket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.