Balkezesek Nemzetközi Világnapja

Szerző: | 2023. augusztus. 13. | Kikapcs

A Balkezesek Nemzetközi Világnapjának logója látható a képen

1976 óta augusztus 13-án ünnepeljük a Balkezesek Nemzetközi Világnapját. Ezen a napon a cél felhívni a figyelmet a balkezesség fontosságára, hátrányaira, és annak fontosságára, hogy támogassuk őket ebben a jobbkezeseknek kedvező világban. Jobbkezesként joggal merülhet fel benned, hogy vajon miért lenne nehezebb az élet balkezesként, de ha elolvasod ezt a cikket, akkor rá fogsz jönni arra, hogy bizony a világunk teljes berendezkedése jelentősen kedvez a jobbkezeseknek, és nehezen teljesíthető akadályokat emel a balkezesek elé.

Balkezesek a világban

Bolygónk lakosságának körülbelül a 10-15 százaléka balkezesként éli életét. Arra, hogy mitől lesz valaki balkezes, még nincs pontos válasz, de több elmélet is született már a témában. Az tény, hogy a balkezesség már az anyaméhben eldől, hiszen a balkezes eszközhasználat a jobb agyfélteke dominanciájával magyarázható, ami már a magzati korban eldől. Vannak elméletek, amely szerint ha a magzatot a méhen belül magas tesztoszteronszint éri, akkor az is vezethet balkezességhez. Egyes elméletek a születési stresszt okolják a balkezesség kialakulásáért, mások a genetikát teszik felelőssé a balkezességért.

Hogyan lehet kideríteni, hogy valaki balkezes vagy jobbkezes? Erre a legegyszerűbb válasz az, hogy aki a bal kezét használja többet, az balkezes. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak születni lehet balkezesnek, hanem létezik az úgynevezett “szerzett balkezesség” is, amely akkor lép fel, ha valakinek a jobbkeze komolyabban megsérül, és sokáig nem tudja használni. Ilyenkor az emberek hajlamosak áttérni a bal kezük használatára, és ez akár a sérülés után is megmaradhat.

A legegyszerűbb módszer, hogy felmérjük, valójában jobb- vagy balkezesek vagyunk, ha megvizsgáljuk azt, hogy gondolkodás nélküli, önkéntelen tevékenységek során melyik kezünket használjuk. Melyik kezünkkel integetünk, melyik kezünkkel nyúlunk egy tárgyért satöbbi. Van azonban tudományos módszer is annak mérésére, hogy melyik kezünk a dominánsabb. Az Edinburgh Handedness Inventory 10 olyan tevékenységet vizsgál, amelyet kézzel végzünk, és ez alapján határozza meg, hogy melyik kezünk a domináns. Balkezesség egyébként nem csak az emberek között figyelhető meg, a kutatók már rájöttek arra, hogy a majmok esetében is észrevehető az, hogy az egyik kezük dominánsabb a másiknál.

Egy férfi bal kézzel ír a képen
A balkezesség már az anyaméhben eldől, és a jobb agyfélteke dominanciája miatt alakul ki (Fotó: 123rf.com)

Hátrányok, amelyek a balkezeseket érik

A balkezesség komoly hátrányt jelent a tanulás során is. A balkezes gyerekek keze írástanulás közben takarja azt a betűt, amit másolnia kell, így sokkal nehezebben tanulják meg a betűvetést. Olvasás közben is útban van a bal kéz, hiszen ha a gyerek az ujjával követi a szöveget, akkor a bal keze pont takarni fogja azt, amit olvas, és ez olvasási problémákhoz vezethet. Az általános iskolában vannak olyan foglalkozások, amely során eszközöket, például ollót kell használni, de a jobbkezes ollók a balkezes gyerekeknek nem állnak kézre, és ez egyébként nagyon sok egyéb eszközre is jellemző. A szakképzésben – és később a munka világában – az eszközök használata szintén problémát okozhat, hiszen a munkaeszközök jelentős része úgy kerül kialakításra, hogy a  jobbkezesek számára a lehető legjobban kézre essen. Emiatt a munkaeszközök bal kézzel való használata akár balesetveszélyes is lehet.

Amennyiben valaki irodai munkát vállal, a mindennapi számítógépes munkavégzés során érdemes beszereznie egy balkezeseknek készített egeret. Persze lehet a beállításokon is módosítani, de a jobbkezes egerek ergonomikus kiképzése nem kényelmes egy balkezes embernek. És akkor még nem beszéltünk az autó- vagy motorvezetésről, amely szintén a jobbkezesek igényei alapján került kialakításra. Egy balkezes embernek a “gyengébb” jobb kezével kell váltania, a kéziféket kezelnie, amit nehezebb megszokni.

A balkezesek előnyei

Azért vannak előnyei is annak, ha valaki balkezesnek születik. Ahogy arról már volt szó, a balkezesek emberekneknek a jobb agyféltekük a dominanánsabb, ennek köszönhető, hogy fejlettebb művészi érzékkel rendelkeznek. Valószínűleg jobb a kommunikációs készségük, könnyebben tanulnak zenét, és nagyobb sikereket érhetnek el az egyéb művészeti ágakban. Híres balkezes művészek voltak például Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Petőfi Sándor, Johann Wolfgang von Goethe és Friedrich Nietzsche is.

A képen egy nő bal kézzel fest
A balkezesek valószínűleg fejlettebb kreativitással rendelkeznek, és sikeresek lehetnek művészeti ágakban is (Fotó: 123rf.com)

Máshol is hozhat előnyt az, ha valaki balkezes, de emellett jól tudja használni a jobb kezét is. A sport világában például meglepő – és emiatt sikeres lehet – egy balkezes ellenfél. Ezt az információt sosem árt tudnia egy sportedzőnek vagy egy fitness-wellness instruktornak sem, ezekről a szakmákról már korábban írtunk cikkeket, amelyeket a linkekre kattintva olvashatsz el.

Előítéletek a balkezesek iránt az iskolában, avagy az átszoktatás

Ezek az előnyök igazak napjainkra, de sajnos nem igazak a régi időkre. Az én nagymamám is balkezesnek született, akit gyerekkorában az iskolában még vertek amiatt, hogy átszokjon a jobbkezes írásra. Minden balkézzel használt, azzal főzött, azzal varrt, de emlékszem, hogy megtanult jobb kézzel írni, mert muszáj volt. Mesélt is arról, hogy milyen drákói módszerekkel zajlott korábban az írásra nevelése. Sosem szerette meg az írást, sem az olvasást, de az igaz, hogy haláláig jobb kézzel kanyarította a gyerekmód egyszerű, de szépen formált betűket.

Ma már az iskola átszoktatás kifejezetten tilos, mert a kutatók rájöttek, hogy súlyos zavarokhoz vezethet. Hatására felléphet dadogás, olvasási-, írási-, számolási nehézség, de okozhat magatartásbeli problémákat, egyensúlyzavart, a gyermek könnyen veszíthet magabiztosságából és egyéb lelki problémákat okozhat, ha nem hagyjuk, hogy a domináns agyfélteke irányítsa a gyerek mozgását.

A képen egy kislány bal kézzel ír
Manapság már szigorúan tilos a balkezes gyerekeket jobb kézzel történő írásra átszoktatni (Fotó: 123rf.com)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.