Ezen a héten zárul a XX. vizes VB – a fitness-wellness instruktor szakma bemutatása

Szerző: | 2023. július. 26. | Egészség

A képen egy úszó látható hátulról a medencében

2023. július 14-30. között zajlik a XX. vizes világbajnokság Japán déli részén, Fukuokában. A versenyzők a vizes VB-n medencés és nyíltvízi úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban, valamint óriás-toronyugrásban mérik össze tudásukat. Fukuokában már második alkalommal rendeznek VB-t. Az első rendezvény 2001-ben zajlott, akkor Kovács Ágnes hozott aranyérmet 200 méteres mellúszás számból, valamint a magyar női pólóválogatott szerzett ezüstérmet. Azonban a vizes világbajnokság nem csak az érmekről szól. Akik itt jól szerepelnek, azok a jövő évi párizsi olimpián is jó eséllyel versenyezhetnek, a versenyszámok első három helyezettje biztosan ott lesz majd az ötkarikás játékokon. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a sport nemcsak akkor számít, ha versenyszerűen űzöd, hanem az egészséges életmódhoz is hozzátartozik. Ahhoz, hogy jó formába kerülhessünk, szükség van olyan szakemberekre, akik megfelelő felkészítéssel támogatnak minket, így elkerülhetjük a sérüléseket, durva fizikai megerőltetést. Ennek érdekében ma a sport ágazat szakmájával, a fitness-wellness instruktor szakma bemutatásával készültünk nektek.

A képen egy nő edzés közben vizet kortyol
A fitness-wellness instruktorok szakmai tanácsokkal támogatják mások edzését (Fotó: 123rf.com)

Mit csinál egy fitness-wellness instruktor?

A fitness-wellness instruktor leginkább azzal foglalkozik, hogy egyéni és csoportos edzéseket állítson össze olyanoknak, akiknek fontos az egészséges életmód, vagy szeretnének kicsit formába lendülni, sportolni. Ehhez szükség van megfelelő sportismeretekre, amelyet az ötéves technikumi képzés során sajátíthatsz el. Azért nem árt, ha erre a szakmára olyanok jelentkeznek, akiknek szintén fontos a sport, és szeretnek sportolni. Így a szakmád lehet a hobbid, és nem csak azért járhatsz edzésre, hogy magadat formában tartsd, hanem azért is, hogy pénzt keress. Az erősítő mozgásformák minden fajtáját lehet ezzel a szakmával oktatni, ezeket nem árt ismerni. Az instruktorok célja az edzéstervek összeállítása, az egészségi állapot megőrzése és fenntartása a mozgásformák népszerűsítésével. A fitness-wellness instruktorok általában edzőtermekben, wellness részlegekben végzik a munkájukat. Az edzések megtervezése és felügyelete mellett rekreációs feladatokat látnak el, emiatt szükség van a sportismereti tudás mellett általános anatómiai és élettani folyamatok ismeretére is.

Mivel kell rendelkezned, ha a fitness-wellness instruktor szakmát választod?

Amire nagy szükséged lehet ennél a szakmánál, az a kommunikációs készséged és némi emberismeret. Egyrészről tudnod kell motiválni azokat, akik hozzád fordulnak edzéstervért, hiszen te is tudod: elkezdeni a sportolást nem mindig egyszerű. El kell tudnod magyarázni, hogy a javasolt edzésterv vagy mozgásforma milyen pozitív hatással lesz az ügyfeled életére, és tudnod kell, hogy edzés közben mi történik a testében. Felelősségteljes munkáról van szó, hiszen a fizikai megerőltetés könnyen vezethet sérülésekhez, így az empátia mellett szükség van precíz és pontos munkavégzésre is. Mások fejlődését irányítani nem mindig egyszerű, meg kell találnod azt a mozgásformát, amivel a hozzád fordulók a lehető legkönnyebben teljesednek ki, ami illik hozzájuk. Nem árt, ha a sportérzéked mellett van egy kis ritmusérzéked is, hiszen sok olyan edzésforma van, amely zenei aláfestés mellett végezhet (példul a zumba és az aerobic).

A képen egy fitness csapat látható vízfestékkel festve
A csoportos edzések egy része zenei aláfestéssel működik, így jó, ha van ritmusérzéked (Fotó: 123rf.com)

Fizetések

A fizetési lehetőségeket nehéz pontosan megmondani, hiszen ez függ attól, hogy egy intézmény beosztottja vagy, esetleg vállalkozóként üzemeltetsz egy helyet, vagy esetleg óraadóként tevékenykedsz. A fitness és wellness területen átlagosan a havi bruttó 232 ezer-457 ezer forint közötti bérsávot találtam a www.fizetesek.hu oldalon, de ezek az összegek természetesen csak iránymutatásra alkalmasak. Például gyakori az, hogy a közösségi média felületeken megosztott edzésterv-videók hatására többen fognak hozzád fordulni, szóval az önreklámozás ebben a szakmában jelentősen növelheti a bevételeidet.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a sport ágazat képzéseire is jellemző a szezonalitás. Akik néha ellustulnak, azok a tavasz közeledtével kitornázzák magukat a téli álomból, és megindulnak az edzőtermekbe, ami azt jelenti, hogy ilyenkor sokkal több az igény a sport ágazatban szerzett szaktudásra.

Ha érdekelnek a fitness-wellness instruktor szakma képzési és kimeneteli követelményei, akkor kattints ide!

Ha pedig a sport ágazat másik szakmájára, a sportedző-sportszervező szakmára vagy kíváncsi, akkor olvasd el az erről készült cikkünket!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.