DiscoverEU 2023 – Utazd ingyen körbe Európát

Szerző: | 2023. október. 18. | Fősodor

Európa irányító tábla

Van már terved jövő nyárra? Légy te a következő, aki ingyen körbe utazza Európát! Ha 2005-ben születtél ma utoljára pályázhatsz az ingyenes vasúti bérletre a DiscoverEU 2023 Erasmus+ program keretében. A rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében már több mint 200 ezer európai fiatal utazhatta be Európát ingyenes vasúti bérlettel.

Az Európai Unió fenntartható utazás előmozdítását célzó DiscoverEU nevű program keretében a 2005-ben született fiatalok ismét pályázhatnak a 35 ezer ingyenes vasúti bérlet egyikére.

A kiválasztottak akár 30 napig utazhatnak majd Európában, 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

Mi a DiscoverEU pályázat célja?

A DiscoverEU 2022 óta az Erasmus+ program program (2021–2027) egyik pályázattípusa, amelynek célja, hogy elősegítse a 18 éves fiatalok utazását Európában. A program a társadalmi elfogadást erősíti. Olyan utazási élményt kínál, amely erősíti a fiatalokban az Európai Unióhoz tartozás érzését, lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék Európa sokszínűségét, kulturális örökségét és történelmét, kapcsolatot létesítsenek különböző hátterű, kultúrájú és nyelvű emberekkel a kontinens minden szegletéből.

2023 őszén az Európai Bizottság és az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) legalább 35 ezer utazási igazolványt fog odaítélni a DiscoverEU pályázat keretében.

Jelentkezési feltételek

Akkor pályázhatsz, ha 2005. január 1. és 2005. december 31. között születtél. Ahhoz, hogy a jelentkezésed érvényes legyen, a jelentkezési lapon meg kell adnod a személyazonosító igazolványod, útleveled vagy tartózkodási kártyád számát.

További feltétel, hogy a következő országok valamelyikének állampolgára vagy lakosa légy:

  • az Európai Unió valamely tagállama, beleértve a tengerentúli országokat és területeket vagy
  • az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyike: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország.

Mik a pályázat legfontosabb részletei?

Hazánkból a jelentkezők közül ezúttal mintegy 800 18 éves kap lehetőséget arra, hogy vasúton felfedezze az európai országokat. Az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk.

 A szerencsés pályázók 2024. március 1. és 2025. május 31. közötti időszakban használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

A program kiváló lehetőséget teremt Európa felfedezésére, a nyelvtanulásra és az idegennyelvi kompetenciák fejlesztésére is.

Fiatalok közös szelfit készítenek.
Az ingyenes utazási lehetőség remek alkalom az európai kontinens felfedezésére. (Fotó:123rf)

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett több kiegészítő tevékenységet és támogatást is tartogat a program

A DiscoverEU utazói online és személyes felkészítő találkozókon vehetnek részt, amit az Erasmus+ hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány biztosít. Továbbá nemzetközi események, úgynevezett meetupok várják a fiatalokat, valamint egy utazást támogató online segédanyag is a rendelkezésükre áll. Mindemellett mobilalkalmazás segíti az útvonal megtervezését, illetve egy Európa-szerte kedvezményeket nyújtó EYCA kártya és a különböző tematikus DiscoverEU útvonalak színesítik ezt az egyedülálló élményt.

Utazhatsz egyedül és másokkal együtt is

 Ha barátaiddal szeretnél világot látni, legfeljebb 4 főt szervezhetsz be útitársként. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a pályázat részvételi feltételeit. A tagoknak a részedre kiutalt jelentkezési kódot kell megadniuk a jelentkezéskor.

További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat.

A kiválasztott résztvevők automatikusan a DiscoverEU nagykövetei lesznek

A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva beszámolj utazási élményeidről a közösségi oldalakon – az Instagramon, a Facebookon, a Discordon, illetve a Twitteren. De személyesen is tarthatsz élménybeszámolót az iskoládban vagy a helyi közösségedben.

Az Európai Bizottság szeretné, ha a fiatal utazók megosztanák másokkal utazási élményeiket és kalandjaikat. A DiscoverEU mobilalkalmazásában személyre szabott térképet lehet készíteni, amely feltünteti az útvonalat és az utazással kapcsolatos statisztikákat majd ezeket a közösségi médiában posztolni lehet.

A teljes kiíráshoz látogasd meg a kiíró honlapját erre a linkre kattintva!

Az utazásra kiválasztott jelentkezők DiscoverEU európai ifjúsági kártyát is kapnak, amely árkedvezményt nyújt a kulturális létesítmények meglátogatásakor, tanfolyamokon való részvétel esetén, továbbá a tömegközlekedésben, szálláshelyeken és a vendéglátásban is.

Mikor és hogyan lehet a pályázatot benyújtani?

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban.

Jelentkezési határidő: 2023. október 18. 12:00 óra

Kitől lehet további információt kérni a pályázati felhívással kapcsolatban?

Tempus Közalapítvány E-mail: info@tpf.hu Telefon +36 1 237 1300 vagy az Európai Ifjúsági Portálon.

Ha nem csak utazni szeretsz, hanem érdekel a közlekedés szervezése is és szívesen dolgoznál akár vasútforgalmi szolgálattevő technikusként ajánljuk figyelmedbe a szakma leírását tartalmazó cikkünket.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.