Minek köszönhető, hogy visszaszorult a dohányzás a mai tinik körében?

Szerző: | 2024. január. 5. | Egészség

Jelentős mértékben kevesebbet dohányoznak a mai tinik. (Fotó: 123RF)

Pozitívumként emelhető ki, hogy azon középkorúakkal szemben, akik az elmúlt néhány évben töltötték be a harmincadik életévüket, és még központi helyet foglal(t) el életükben a dohányzás, ezekkel a középkorúakkal összevetve a mai tinédzserek szokásait, nagy előrelépést láthatunk a dohányzás visszaszorulását illetően.

Több kutatás is rávilágított arra, hogy a Z-generáció tagjai – azaz a 2000 és 2015 között születettek – esetében már kevésbé számít „menő” tevékenységnek a dohányzás. Mi lehet ennek az oka? Cikkünkben erre szeretnénk választ adni.

A 90’-es évek korai szülöttei számára még egyfajta „státuszt” jelentett az, hogy a középiskolában a szünetek alkalmával kiszökdösnek a középiskolából dohányzás céljából az órák közötti szünetekben. Ma már ezt inkább nemhogy a társaik inkább cikinek ítélik meg, de ráadásul a legtöbb tanintézmény megerősítette azóta a kilógás lehetőségét, jónéhány helyen akár iskolaőrök tartóztatják fel a kiosonni próbáló tanulókat.

A fő ok, ami ezt a helyzetet kiváltotta

Nem volt más, minthogy 2012. január 1-jétől hatályba léptetett a magyar kormány egy törvényt, amely megtiltotta azt, hogy bármilyen zárt helyen – tehát a szórakozóhelyeken és a diszkókban is, melyekben korábban szinte vágni lehetett tánc közben a dohányfüstöt – rágyújtsanak az emberek. (Persze volt egy türelmi időszak 2012. március 31-éig.) Tulajdonképpen ez a korlátozás váltotta ki a fiatalokból, hogy egészen egyszerűen még a bulizás közben is „nyűggé vált” elhagyni a termet és kimenni – főleg télen a hidegbe – füstölni.

Számokkal is alá lehet támasztani a csökkenést

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai szintű kutatása szerint 2015-re 17 százalékra csökkent az európai dohányzó tinik száma, szemben az öt évvel korábbi 24 százalékkal. Emellett rávilágítottak, hogy az alkoholfogyasztás mértéke még nagyobb mértékben csökkent. Szilveszter kapcsán erről a témáról egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Nem csupán az európaiak körében figyelhető meg a dohányzás csökkenése

A bolygónk mondhatni „másik oldalán” egy néhány évvel ezelőtti felmérés kimutatta, mekkora mértékben csökkent az ausztrál fiatalok dohányvásárlás iránti kedve. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az országgal „szomszédos” Új-Zélandon 2021 decemberében megszavazták a törvényt, hogy betiltják a cigizést, és a törvény hatályba lépésekor 14 évesek, vagy annál fiatalabbak nem vásárolhatnak legálisan már majd sosem dohányterméket az országban.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Nyereményjáték

Promó

Promó