Ejtőernyőzés, drónozás, harcászat – Izgalmas táborokkal várja a fiatalokat a Honvédség

Szerző: | 2024. április. 13. | Kikapcs

Idén nyáron is izgalmas lehetőségek várnak a 12-18 éves korosztályra a Magyar Honvédség nyári honvédelmi táboraiban. A résztvevők betekintést nyerhetnek a tapasztalt katonák életébe számos különleges programon keresztül.

25 különböző honvédelmi tematika

A Magyar Honvédség nyári honvédelmi táborai idén is várják a 12-18 éves korosztályt. A Honvédelmi Minisztérium és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint már javában zajlanak a nyári honvédelmi táborok előkészületei, amik biztonságos körülmények között adnak lehetőséget a fiataloknak, hogy betekintést nyerjenek a katonák életébe. A nyár folyamán összesen 121 turnusban 4500 gyermek táborozhat, akik 25 különböző honvédelmi témából választhatnak az ország 47 különböző helyszínén. 

Sokszínű programok és kihívások

Újdonságként szerepel a programok között drón-, életmód-, kibervédelmi, ejtőernyős és Ludovika-pályaorientációs tábor is. Az egyedi korcsoportokra szabott programokat a Magyar Honvédség tapasztalt katonái vezetik. A résztvevők megismerkedhetnek az álcázás technikájával, a tereptannal, a közelharccal, túlélési technikákkal és az életmentés alapjaival.

A programterv táboronként eltérő, a helyi adottságok figyelembevételével kerül kialakításra. Azonban vannak olyan programelemek, amik minden táborban megjelennek: ilyenek az alaki fogások, a paintball és airsoft játékok, a lövészet légpuskával, az egészségügyi ismeretek és az elsősegélynyújtás, a tereptan és tájékozódás, a túlélési alapismeretek, a sport és testnevelés, a vetélkedők és ügyességi versenyek, valamint a katonai szervezetek bemutatkozása. A táborozók rossz idő esetén sem unatkoznak, ilyen esetekre a szervezők alternatív programokkal készülnek.

A Magyar Honvédség táboraiban a nyár folyamán összesen 121 turnusban 4500 gyermek táborozhat. A jelentkezők 25 különböző honvédelmi témából választhatnak az ország 47 különböző helyszínén. (Fotó: honvedelmitabor.hu)

Széles kínálat a honvédelem iránt érdeklődőknek

A jelentkezők 25 különböző honvédelmi témájú tábor közül választhatnak, amelyek mindegyike izgalmas és interaktív programokat kínál. A búvártáborban a résztvevők megismerkedhetnek a víz alatti világgal, míg a drónpilóta táborban gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a drónok használatában. Emellett lehetőség van olyan táborokban részt venni, amelyek a magyar hadtörténelemet és katonai hagyományokat elevenítik fel, vagy éppen a modern kibervédelmi technikákba nyújtanak betekintést. 

A Ludovika pályaorientációs táborba azokat a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat várják, akiket érdekel az egyenruhás élet, és esetleg katonai vonalon folytatnák felsőfokú tanulmányaikat.

A hagyományőrző táborokban a jelentkezők élő történelemórákon vesznek részt, ahol hagyományőrző egyesületek közreműködésével, a magyar hadtörténelem különböző korszakaival, fegyverzetével és egyenruhaviseletével ismerkednek meg. Az előadásokon nemcsak a katonahagyományokat elevenítik fel, de a mai kor katonai kihívásairól és a honvédelem legújabb eszközeiről is tanulhatnak.

Az erdei táborban olyan elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a jelentkezők, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani. Ilyenek például a terepen való tájékozódás, az életmentési ismeretek, az álcázási és tűzgyújtási technikák, de arról is tanulnak, hogy mit tegyenek, ha eltévednének az erdőben.

Az ejtőernyős tábor során a 18 és 25 év közötti táborozók tapasztalt oktatóktól tanulhatják meg az elméleti alapokat, majd a sikeres vizsgát követően tehetik magukat próbára. Az elméleti vizsgát és a bekötött ugrást sikeresen teljesítők Ejtőernyős igazolványt kapnak. A tábor fokozott fizikai igénybevétellel jár, a részvételhez repülőorvosi igazolás szükséges.

A Magyar Honvédség táboraiba április 2-től augusztus 15-ig lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu weboldalon.

Kiemet képünk forrása: honvedelmitabor.hu

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.