Az élelmiszer-ellenőrzési technikus átfogó élelmiszeripari ismeretekkel rendelkezik. Ismeri az élelmiszeripari műveleteket, a technológiai folyamatokat és a legújabb szakterületi trendeket. Feladata közé tartozik a különböző élelmiszerek, valamint azok alapanyagainak és csomagolásának alapos vizsgálata, beleértve az analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi elemzéseket is.
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus részt vesz az élelmiszer-biztonság ellenőrzésében mind üzemekben, mind laboratóriumokban. Mintákat gyűjt a helyszínen, majd laboratóriumi körülmények között végzi azok vizsgálatát és minősítését. Emellett felelős a környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai előírások betartásáért, valamint hatósági és járványvédelmi tevékenységek végzéséért.
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus munkája nemcsak szakmai precizitást, hanem magas szintű adminisztrációs készségeket is igényel. Az általa végzett laboratóriumi mérések, mintavételezések és minőségellenőrzések alapján kategorizálja a vizsgált élelmiszereket, hozzájárulva a biztonságos élelmiszerek előállításához. A szakma tehát nemcsak a szigorú szakmai ismeretek birtoklását, hanem a felelős, alapos és rendszerezett munkavégzést is előtérbe helyezi, ami nélkülözhetetlen az élelmiszeriparban.
Milyen az ideális szakember?
- Érzékei – látása, szaglása, ízlelése, tapintása és hallása – jól fejlettek
- Szabálykövető, pontos és megbízható
- Türelmes
- Elkötelezett
- Felelősségteljes, fontos számára mások egészsége
- Megbízható
- Jó problémamegoldó
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Tartósítóipari technikus
- Bor-és pezsgőgyártó technikus
- Erjedés- és üdítőital-ipari technikus
Kiknek ajánlott?
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik érdeklődnek a laboratóriumi munkák, munkafolyamatok iránt, és szívesen végeznének higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet annak érdekében, hogy mind biztonságos ételeket fogyaszthassunk. Az élelmiszer-ellenőrzési technikusok fontos szerepet játszanak az élelmiszeriparban, és a szakma választása a környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai szempontok iránt érdeklődő fiataloknak kiváló lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és a társadalom szolgálatára.
Mennyi időbe telik a képzés?
5 év (felnőtteknek rövidebb). Az élelmiszer-ellenőrzési technikus az élelmiszer ágazat képzése.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.