„A festés egy szakma, aminek ki kell tanulni az alapjait.” – interjú Tormási Sándor műszaki szakoktatóval

Szerző: | 2023. május. 2. | Iskolák

A képen egy doboz festék és egy ecset látható

A festők valójában festő-mázoló-tapétázó szakmában tevékenykedő szakemberek, ebben az interjúban azonban elsősorban a szakmán belül a festés került szóba, így eszerint fogom emlegetni. Szakma Sztár Fesztiválon találkoztam a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium kiállítóival. Az oktatási intézmény oktatói a tanulóikat kísérték az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjére.

A standnál Tormási Sándorral beszélgettem, aki építőipari alapismeretek, építéskivitelezési ismeretek tantárgyakat oktatja. Tormási Sándor több mint 35 éve foglalkozik tanulók tanításával. 1987 óta vállalati oktatóként foglalkozott a festő tanulókkal, 1991-óta pedig a „Kis Pollack” oktatója.

– Mik azok a készségek és képességek, amelyekkel rendelkeznie kell a tanulónak, hogyha a festés az a szakma, amit választani szeretne?

Tormási Sándor: Először is elhivatottság az, ami nagyon fontos. Az a motiváció, hogy tényleg ezt a szakmát akarom csinálni, nem mást. Emellett még fontos a kézügyesség is, de azt meg lehet szerezni, meg lehet tanulni, ha az ember igazán akarja. Az ügyesség, a technika nem valószínű, hogy a gyereknél már 14 éves korában meg fog jelenni, tehát próbálkozni kell, gyakorolni kell a szakmát, a fogásokat. Ez viszont csak úgy fog menni, ha megvan a tanulóban az elhivatottság. 

– Tehát ha valakinek nem a legjobb kézügyessége, ez fejleszthető.

Tormási Sándor: Persze, persze, természetesen! Erre jó a gyakorlás. De ha magát a szakmát nem akarja csinálni, akkor mi fejre is állhatunk, akkor se fog neki működni.

– Ha én most azt mondom, hogy szeretnék festést tanulni, akkor mit kell tennem?

Tormási Sándor: Minden nap ott kellene lennie az oktatáson, minden napon gyakorolnia kellene, folyamatosan. Mert vannak ugye a sima, egyszerű festők, akik annak nevezik magukat. Azt most már a reklámokban látjuk, hogy bármilyen dologgal lehet festeni, dolgozni, és az eszközöket mindenhol meg lehet venni. Ezért az ilyen ember azt hiszi, meg tudja csinálni a feladatokat. Ez egészen odáig működik, amíg nem találkozik egy problémás falfelülettel. Mert akkor jön az, hogy megérti: a festés egy szakma, aminek ki kell tanulni az alapjait. Nem csak elkezdeni és festegetni, hanem egyben átlátni a feladatot, a munkafolyamatok során felmerülő problémákat.

A képen egy doboz festék látható, és egy idézet az interjúból
A festés során tudni kell, hogy mely felületet milyen eszközökkel és milyen alapanyagokkal kell festeni (Fotó: 123rf.com)

– Mi lehet az a készség, amire a festés során szüksége van a tanulóknak, de nem egyértelmű?

Tormási Sándor: A szakmai készségek mellett ilyen a kommunikációs készség. A mi szakmában is nagyon fontos, hogy egy szakember szakmai beszélgetést tudjon folytatni a kuncsafttal, megrendelővel. Mi majdhogynem mindig úgy megyünk dolgozni, hogy a helyszínen ott van a kuncsaft is, akár benn tartózkodik az ingatlanban a festés alatt is. Nekünk tudnunk kell a szakmáról is beszélni, és nem árt, hogyha a festő szókincse egy kicsit bővebb az átlagnál. Tehát ezt is nagyon fontosnak tartom, de a szakmaiság a legfontosabb, hogy amit megcsinálok, az tényleg szép legyen, precíz legyen, pontos legyen.

– Ez tehát a festés során az első, a precizitás, a pontosság?

Tormási Sándor: Igen, a szakmai munka során ezek a legfontosabbak. A jól végzett munka és a motiváció.

– Sétálás közben nézegettem a versenymunkákat, és azok is elképesztő precízek voltak.

Tormási Sándor: Igen, például az a tanuló, aki itt dolgozott, a festőknél a világbajnokságon ötödik helyezett volt. Ő kiválósági érmet kapott. Vele szemben meg a testvére munkáját láthatja, aki viszont egy tizedikes technikus gyermek, és akinek – tulajdonképpen köze nincs – a festés szakmához.

– Azért, mert ő még csak ágazati alapképzésre jár?

Tormási Sándor: Nem. Azért, mert nem festés szakirányon tanul. Ő az ötéves építőipari technikus képzésre jár, és mégis meg tudja csinálni, mert egyrészről látta a testvérétől, hogy hogyan kell csinálni, másrészről pedig én is mondtam neki, hogy ezt csinálja. És Áron motivált tanuló, ő tényleg meg akarja csinálni.

A képen egy fiú festi a falat
A motiváció és elhivatottság nélkül nem lehet szakmát tanulni (Fotó: 123rf.com)

– Tényleg nagyon szép munka, még ha nem is vagyok szakember, ezt én is látom. Lenne még egy kérdésem a szakmáról. Hogyan épül fel a festéshez kapcsolódó képzés? Persze, nem pontosan, csak nagy léptékben kérdezem.

Tormási Sándor: A festő szakembernek ismernie kell azokat az eszközöket, amivel dolgozni fog. Tehát egyszer a mindenféle festőszerszámoknak a használatát tanulják a tanulók. Itt nem csak arról van szó, hogy egy teddy hengerrel fogunk dolgozni, hiszen nagyon sokféle szerszámunk van. És minden szerszám más anyaghoz, más felülethez készül. A szerszámokkal együtt tanulják az anyagokat, amelyeket használunk a munka során, például a különféle festékeket. Aztán meg kell tanulniuk azt, hogy milyen felületek vannak, mert nem csak falfelület van, hanem nagyon sokféle. Akkor már azt tanulják, hogy melyik felületre milyen anyagot kennek, és ehhez melyik eszközöket kell használni. És ha már ezek megvannak, akkor jön a gyakorlás, minél több gyakorlás annak érdekében, hogy precíz, pontos munkát végezzenek.

Tormási Sándor készítette fel a Szakma Szár Fesztivál országos döntőjére Újvári Róbertet is, akivel szintén készítettünk interjút a rendezvényen. Ezt az interjút itt olvashatjátok el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.