Fogászati Kiállítás: Megkezdődött a Dental World 2023

Szerző: | 2023. október. 13. | Fősodor

A képen egy mű fogsor látható.

Élő műtétek, workshopok, kiállítások és még számos program várja a látogatókat október 14-ig a Dental World Nemzetközi Fogászati Kiállításon a Hungexpon. A kiállítás apropóján a fogtechnikus szakmát is szeretnénk veletek megismertetni.

Az október 12-14. között megrendezett eseményen 12 kongresszuson vehetnek részt a világ több, mint 50 országából, főként a közép-kelet európai országokból érkező résztvevők. A kiállításon háromszáznál is több fogászati gyártó újdonságaival, élő műtétekkel, demókkal és workshopokkal találkozhatnak a látogatók. A gyakorlati képzések azonnal alkalmazható tudással teszik gazdagabbá az érdeklődőket.

Fogászati kiállítás és konferencia

A három napos eseményen a fogászat legaktuálisabb témái kerülnek előtérbe. A konferenciák előadásai többek között esztétika, implantológia, digitális fogászat, fogtechnika, fogorvos és fogtechnikus tanulónap témakörben zajlanak közel 60 elismert külföldi előadó vezetésével. Az előadások részletes programja itt olvasható.

A kiállítótérben minden eddiginél változatosabb, színesebb bemutatókkal, élő műtétekkel és versenyekkel várják az érdeklődőket, amikre a belépés díjmentes. Látogatók számára ingyenes regisztrációra az esemény weboldalán van lehetőség.

Ha érdekel a fogászat világa, a digitális technika használata és alkotó foglalkozást keresel, érdemes tovább olvasnod, hogy megismerkedhess a fogtechnikus szakmával.

Fogászati szakember

Bár a köztudatban sokszor összemosódik a fogorvos és a fogtechnikus szakma fogalma, két eltérő területről beszélünk. Míg a fogorvos a szájüreg betegségeivel és azok kezelésével foglalkozik, a fogtechnikus minősített fogászati laboratóriumokban fogpótlásokat, fogszabályozó készülékeket és fogműveket készít. Munkájának célja, hogy pótolja a hiányzó természetes, maradandó fogakat, megoldja a funkcionális és esztétikai problémákat.

A fogszabályozó készülék is a fogászati laborban készül. (Fotó: 123rf)

Fogtechnikus képzés

Az egészségügyi technika ágazat érettségire épülő, 3 éves képzése. Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a változatosságot, érdekli a digitális technika használata, magasfokú szín és formai érzékkel rendelkező alkotó foglalkozást keres és szeret laboratóriumi körülmények között  dolgozni.

Ha ezt a szakmát szeretnéd tanulni a szakképzésben, foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálatra, stabil kéztartásra, valamint megfelelő szín-, forma- és térlátásra lesz szükséged.

A fővárosban jelenleg a Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Technikum indít fogtechnikus képzést. Aki Budapesten kívül keres iskolát a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskolában, és Szombathelyen a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Oladi Technikumban sajátíthatja el a szakmát.

Precíz munkavégzés

A fogtechnikus feladatai precíz munkavégzést kívánnak. Munkája során fogpótlásokat, teljes fogsorokat készít kézi megmunkálással, majd a digitális technológia segítségével tökéletesíti azokat.

Magabiztosan kezeli a CAD/CAM technikát, valamint a 3D nyomtatót. Folyamatosan ellenőrzi a munkautasításban előírt paramétereket. Kiválasztja, használja és karbantartja a szükséges mérőeszközöket, gépeket. Kiválasztja a szükséges alapanyagokat, kiküszöböli az előforduló hibás termékek okait.

Kompetenciaelvárások

A jó szakember önálló, precíz szakmai munkavégzésre képes. Kreatív, jó kézügyességgel, magasfokú térlátással és esztétikai érzékkel rendelkezik. Ismeri és használja a mérő- és ellenőrző eszközöket, kompetens a digitális rendszerek és eszközök használatában.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.

Fogszabályozásról ebben a cikkünkben is olvashatsz.

C

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.