A Hospice ellátás napja – a gyakorló ápoló szakma

Szerző: | 2023. október. 14. | Munka

A képen egy idősebb ember kezét fogja meg egy fiatalabb ember keze

A Help the Hospices mozgalom nyilvánította minden október második szombatját a hospice ellátás napjának (World Hospice and Palliative Care Day-WHPCD). Ez az időpont idén október 14-re esik, ekkor ünnepeljük a hospice ellátásban dolgozó elhivatott szakembereket, és tisztelgünk áldozatos munkájuk előtt. Az ekkor rendezett események célja a hospice-mozgalom szellemi és anyagi támogatása, hiszen így támogathatjuk mi magunk is azt a folyamatot, amellyel a szakemberek a rászorulóknak biztosíthatják az elmúlás biztonságos és emberséges körülményeit. Ennek az ünnepnek az apropójából ma a gyakorló ápoló szakma leírását hoztuk el nektek.

Hospice és egészségügy

Az egészségügy célja, hogy támogassa a lakosság egészségének megőrzését, illetve elősegítse a betegek gyógyulási folyamatait. Van azonban olyan helyzet, amikor a gyógyulásra már nincs esély, ilyenkor a betegek már csak úgynevezett hospice-palliatív ellátást kaphatnak. A palliatív ellátás azt jelenti, hogy a fókusz már nem a gyógyuláson, hanem az életminőség javításán, az elmúlás emberséges körülményeinek biztosításán, a tünetek, a panaszok csökkentésén van.

A képen egy ágyban fekvő ember fogja meg az ápolója kezét
Ha már nincs gyógymód, akkor is fontos foglalkozni az elmúlás emberséges körülményeinek biztosításával, a tünetek, a panaszok csökkentésével (Fotó: 123rf.com)

Az empatikus és összetartó közösségek jellemzője, hogy a tagok szolidárisak egymáshoz, és támogatják egymást az élet végéig. Sajnos gyakori probléma, hogy azok az embertársaink, akik gyógyíthatatlan betegséggel küzdenek, esetleg nagyon öregek, a perifériára szorulnak. A várható halál hatására embertársaik – saját lelkük védelme érdekében is – eltávolodnak tőlük, esetleg magukra hagyják őket, megvonják lelki támogatásukat. A palliatív ellátás célja nem csak a fizikai felkészülés az elkerülhetetlen végre, hanem a lelki felkészülés elősegítése, minden társadalmi ügy fokozatos végleges lezárása, valamint az élet méltó befejezésének támogatása. Tehát a hospice ellátás során nemcsak a fizikai ápolás történik meg, hanem a folyamatokban helyet kapnak a lelki felkészülés metódusai is.

A Hospice ellátás napján 17 éve minden évben programokkal készül az érdeklődőknek a WHPCA (World Hospice and Palliative Care Alliance – Nemzetközi Hospice és Palliatív Gondoskodás Szövetség). Az idei programokról ezen a linken szerezhetsz bővebb információkat. A 2023-as rendezvények mottója: „Támogató közösség a hospice-palliatív ellátásért”.

A gyakorló ápoló hivatás

Az ötéves technikumi képzés során a tanulók elsajátítják az alap egészségügyi  ápolási- és az asszisztensi feladatokat. A gyakorló ápoló feladata, hogy megteremtse a biztonságos ápolási körülményeket. Ennek érdekében segít a betegeknek a mozgásban, a pihenésben, a táplálkozásban, a személyi higiénia és az egészséges biológiai funkciók fenntartásában (pl. testhőmérséklet, oxigén stb.). Az ápolási feladatok ellátása sokszor megterhelő feladat lehet a szakemberek számára. Egyrészről fejlett empátia és felelősségtudat kell ennek a szakmának a betöltéséhez, másrészről elengedhetetlen a jó fizikum is. Az ápolási feladatok során gyakori, hogy a betegek nem tudnak segíteni a személyzetnek az ellátásban, nem tudnak együttműködni velük, gondolhatunk itt a bénulással élő sérültekre is. Ennek ellenére a higiéniai, mozgatási feladatokat el kell látni, és ezek a tehetetlen emberi test esetében sokkal nehezebbek, mint egy együttműködni képes beteg esetében.

Egy idős nő vizet kap egy ápolótól
A gyakorló ápoló empatikus, emberközpontú, és szívesen segít a rászorulóknak (Fotó: 123rf.com)

A megbízhatóság és a felelősségteljes munkavégzés elengedhetetlen az ápolói szakmában. Ahhoz, hogy valaki betegekkel foglalkozzon, fejlett szociális készségekre van szükség, és erős anyanyelvi, vagy idegennyelvi kompetenciákra. Nem szabad elfelejteni, hogy az ápolás során az ápolásra szorulók lelki egészsége is sérül, sokszor kell foglalkozni a fizikai egészség mellett a lelki problémákkal is. Az ápolók munkája nemcsak fizikai terheket ró a szakemberekre, hanem lelkileg is megterhelő munkakör. Fel kell dolgozni a szenvedés, az elmúlás gondolatát és látványát, ami senkinek sem egyszerű feladat. Viszont a segíteni akarás és a kedvesség szebbé teheti más emberek életét, így pozitív élmények is érik a szakembereket.

A megfelelő ápolási tevékenységen emberéletek múlhatnak, hiszen az ápolók kezelik a gyógyszereket, fertőző anyagokat, az ápolást segítő eszközöket is. Emiatt elengedhetetlen a precíz és pontos munkavégzés, a szabálykövető és jó problémamegoldó feladatellátási metódus. Amit az ápoló szakma esetén nem lehet elfelejteni, hogy a szakembereknek olyan helyzetekben kell helyt állniuk, amelyben a betegek, sérültek lelkileg és testileg egyaránt kiszolgáltatott helyzetben vannak. Hogy milyen a jó szakember? Olyan, akire kiszolgáltatott helyzetben mi is szívesen bíznánk magunkat.

Fizetés

Az egészségügyi és szociális ellátás kategóriában a www.fizetesek.hu oldal a havi bruttó 287 ezer forint és a 738 ezer forint közötti fizetést tartja reálisnak. A széles bérsáv oka az egészségügy ágazat szakmáihoz tartozó továbbképzésekben és a bértáblában keresendő. A bértábla meghatározó pontjai az elvégzett szakmai képzés típusa, a nyelvvizsga bizonyítvány, valamint a ledolgozott évek száma. Emellett a fizetést kiegészítik a pótlékok, például ügyeleti díj, a veszélyességi pótlékok stb. A képzés tekintetében azt érdemes kiemelni, hogy az ágazaton belül nagy az átjárás a szakmák között, és sok szakma egymáson alapul. Aki a szakképzésben sikeresen szakmai végzettséget szerez, és érettségivel is rendelkezik, annak a szakmai bizonyítványa plusz pontokat ér a felsőoktatásba történő felvételi eljárás során. A diploma pedig szintén növeli a várható fizetés összegét.

Egy egészségügyi dolgozó gyógyszert és fecskendőt tart a magasba
Az egészségügy szakmái a folyamatos fejlődésről, tanulásról is szólnak (Fotó: 123rf.com)

Ha érdekel a gyakorló ápoló szakma, akkor olvasd el a szakmához kapcsolódó képzési és kimeneti követelményeket, amelyeket itt érhetsz el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó