Globális probléma a gyermekeket is veszélyeztető halláskárosodás

Szerző: | 2024. április. 23. | Egészség

A WHO előrejelzése alapján 2030-ra a halláskárosodás lesz az egyik legelterjedtebb fogyatékosság  a világon. Ez a tendencia Magyarországon is aggodalomra ad okot, a szakemberek a gyermekek hallásvédelmét szorgalmazzák.

Világméretű probléma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra a halláskárosodás lesz az egyik legelterjedtebb fogyatékosság, amely világszinten több mint 1 milliárd gyermeket veszélyeztet. Magyarországon körülbelül 600 ezer embert érinthet. A káros hatások különösen aggasztóak, mivel a gyermekek már a korai életszakaszban ki vannak téve a zajártalomnak. Ez a halláskárosodáson kívül többek között figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet.

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, nem gyógyítható

A Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága (MTA AOÁB) a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülettel (NGYSZME) április 16-án, a hang világnapján sajtótájékoztatóval egybekötött szimpóziumot tartott a gyerekek hallásvédelméről, hallásneveléséről. Az eseményre készült közlemény szerint a zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Az MTA és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által végzett kutatások rávilágítanak arra, hogy a gyerekek számára szervezett események, koncertek és más rendezvények gyakran járnak magas zajszinttel, amelyek károsíthatják a hallást. A szakemberek által kidolgozott javaslatok célja a rendezvények hangerejének szigorúbb szabályozása és a zajszint feltüntetése, hogy a gyermekek megfelelő védelmet élvezzenek. 

A gyermekrendezvények általában magas zajszinttel járnak, ami növeli a halláskárosodás kockázatát. Ezért fontos, hogy a szülők, oktatók és rendezvények szervezői tudatosítsák a kockázatot, és megfelelő intézkedéseket tegyenek annak minimalizálása érdekében. (Fotó: 123RF)

A rendezvények komoly veszélyt jelenthetnek a gyermekek hallására

Márki Ferenc villamosmérnök, egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására. Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja. 

Törvényjavaslatukat azon felmérés eredményei alapján dolgozták ki, melyet a fővárosban 25 helyszínen végeztek. A rendezvények között gyerekeknek szóló színházi előadások, koncertek, filmvetítések és óvodai ünnepségek is szerepeltek. Eredményeik azt mutatták, hogy a nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak. A 25 mérési pont közül hat esemény volt csak biztonságos, az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a 120 decibelt.

A szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják a hangnyomásszint alapján, valamint azt is szorgalmazzák, hogy a szervezők igény szerint biztosítsanak hallásvédő eszközöket rendezvényeiken. (Kép forrása: ovdafuled.hu)

Törvényi keretbe foglalnák a hallás védelmét

A felmérések rámutattak, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve a zajnak, és sok esetben nem védik őket megfelelően. A gyermekrendezvények általában magas zajszinttel járnak, ami növeli a halláskárosodás kockázatát. Ezért fontos, hogy a szülők, oktatók és rendezvények szervezői tudatosítsák a kockázatot, és megfelelő intézkedéseket tegyenek annak minimalizálása érdekében.

„Az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok“ – mutatott rá Hacki Tamás fül-orr-gégész professzor, az orvoscsoport vezetője. Ismertetése szerint a szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják. 

Eszerint 

  • a zöld a „megfelelő”, maximum 75 decibel hangnyomásszintre vonatkozik 
  • a sárga a „kis kockázatú” 75-80 decibelre 
  • a narancs a „kockázatos” 80-85 decibelre, 
  • a piros „nagyon kockázatos” 85-90 decibelre 
  • a sötét piros a „veszélyes” 90-95 decibelre 
  • a bordó pedig az e feletti, „nagyon veszélyes” hangnyomásszintet jelezné. 

Az egyes ajánlott kategóriahatárokat az életkor függvényében is behatárolták. A törvénytervezetben – amely a fogyasztóvédelmi hatóságra bízná azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be az előírásokat – azt is szorgalmazták, hogy a szervezők igény szerint biztosítsanak hallásvédő eszközöket rendezvényeiken.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.