Három kategóriában hirdettek győztest a Vodafone Digitális Díj pályázatára

Szerző: | 2023. június. 17. | Fősodor

A képen egy kupa animációja és a díj neve szerepel

Három kategóriában – fenntartható energia, kkv digitalizáció és fintech kategóriában – adták át szerdán Budapesten a Vodafone Digitális Díjat. A pályázatot a Vodafone Magyarország Alapítvány hirdette meg 15 millió forint összdíjazású támogatási összeg terhére.

A Vodafone Digitális Díjat azért hívták életre, hogy a vállalkozások és szervezetek bemutathassák, hogyan tudják támogatni a digitális megoldások révén a fenntarthatóságot és a biztonságos, stabil társadalmi, gazdasági működést. A pályázatot először 2018-ban hirdette meg a Vodafone Magyarország Alapítvány, hogy elismerje azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával, és egyben a társadalmi értékeket támogatják.

A Vodafone Digitális Díjátadó

A Vodafone Digitális Díj pályázat eredményhirdetésén Solymár Károly Balázs, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondott beszédet. Kiemelte, hogy a beérkezett több mint 100 pályázatnál a zsűri egyebek mellett a megvalósíthatóságot, a társadalmi hasznosságot vizsgálta, illetve arra helyezték a hangsúlyt, hogy a pályázók milyen mértékben használnak digitális innovációt.

A képen egy asztalon álló fogaskerekek láthatók
A Vodafone Digitális Díj célja a digitális innovációk népszerűsítése (Fotó: 123rf.com)

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője is beszédet mondott, és többek között arról beszélt, hogy 2018 óta csaknem 600 pályázatot értékeltek, amelyek közül 36 esetében 60 millió forintot tudtak a pályázóknak megítélni. Kiemelte, hogy az eddig díjazott pályázatok olyan értéket teremtettek, amit a pályázóknak érdemes egymással is megosztani, ezért alumni programot fognak indítani, hogy a díjazottak megoszthassák egymással tapasztalataikat, a jó gyakorlatokat, a technológiai megoldásokat.

A három díjazotti kategória

A fenntartható energia kategóriába érkezett pályázatok értékelése során az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság hármasát együttesen vizsgálta a zsűri. Ebben a kategóriában olyan fejlesztésekkel lehetett pályázni, amelyek képesek valós megoldást nyújtani a jelen és jövő energiafelhasználással kapcsolatos kihívásaira.

A kategóriában a Smart Greenhouse Control Kft-t díjazták. A cég innovációjának célja, hogy a digitalizáció és az IoT technológia segítségével támogassa a fóliás és üvegházas gazdákat, hogy azonnal képesek legyenek reagálni a változó körülményekre, mint például az aszályra vagy az emelkedő műtrágya- és energiaárakra.

Korábban készült egy cikkünk arról, hogy melyek azok az ágazatok, ahol az MI már helyet kapott, amit itt olvashatsz el.

A 107 pályázatnak a fele a kkv-k digitalizációja kategóriában érkezett be. Ebben a kategóriában a zsűri olyan megoldásokat várt, amelyek támogatják, hogy a kkv-k a változó gazdasági helyzetben is rugalmasan tudjanak reagálni a jövő kihívásaira, a versenyképesség és a hatékony, fenntartható működés érdekében. Az első helyezést a Quantum Digital Solutions Hungary Kft. szerezte meg. A cég projektjének célja, hogy az adminisztrációs terhektől szenvedő HR szektornak digitális és költséghatékony megoldást kínáljon a foglalkoztatási formák teljes spektrumán. A kategóriában a második helyet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a harmadik helyezett pedig a Gilinda lett.

A képen egy villanykörte látható, körülötte fogaskerekek
A pályázatokat Három kategóriában (fenntartható energia, kkv digitalizáció és fintech) várták a szervezők (Fotó: 123rf.com)

A fintech megoldások kategóriába azokat a pályázatokat várták, amelyek a pénzügyek és a felelős gazdálkodás területén nélkülözhetetlenek. Például olyan digitális fejlesztéseket, amelyekkel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá tehetők és a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgálják.

A kategóriában az első helyezést az FF Next Technologies érte el a Strive – fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását segítő okos, digitális persellyel. A Strive olyan újgenerációs okosperselyeket kínál, amelyek segítik a szülőket gyermekeik pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. A második helyen a Péntech Solutions, harmadik helyen pedig a Fintrous Group végzett.

Mindezek mellett a zsűri két különdíjat is megítélt a pályázóknak. Egy arra érdemes pályázó a Start It @K&H inkubációs programban fejlesztheti tovább megoldását, egy második különdíjast pedig a Vodafone Magyarország munkatársai választottak ki az indulók közül. Az inkubációs program nyertese az Insurwiz Technology lett, a Vodafone Dolgozói Különdíjat pedig a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány vehette át.

(MTI)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.