Három versenyt is kiírt a Magyar Cukrász Ipartestület

Szerző: | 2023. március. 21. | Kikapcs

Magyarország Tortája, Magyarország Cukormentes Tortája és Budapest 150 Torta – ebben a három verseny kategóriában hirdetett idén pályázatot a Magyar Cukrász Ipartestület. Még mindháromra lehet jelentkezni!

Magyarország Tortája verseny

A versenyben nem vehetnek részt magánszemélyek. Az Ipartestület tagjain kívül is nevezhet azonban bármilyen cukrászda vagy vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozás. Legfeljebb két tortával nevezhet minden vállalkozás. A nevezési határidő e hónap vége, azaz március 31-e. A nevezésben fel kell tüntetni az alkotó cukrász nevét is. Amennyiben egy csapat jelentkezik, akkor pedig a csoport minden tagját.

A verseny készítői elsősorban magyar alapanyagokra épülő tortákat várnak, szeretnék feleleveníteni a magyar cukrászat alapjait. Épp emiatt idén kötelező az alábbi hungarikumnak számító nemzeti értékből legalább egyet felhasználni a tortakészítés során:

  • újfehértói fürtös meggy
  • kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
  • tokaji aszú
  • magyar akácméz
  • gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)

Az idei Ország Tortáját a hagyományokhoz hűen idén is augusztus 20-ától árusíthaták és fogyaszthatják majd.

A verseny szervezői a magyar cukrászat alapjait szeretnék feleleveníteni (Fotó: 123RF)

Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyar Cukrász Ipartestület idén ismét az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közreműködve hirdette meg a pályázatot. A verseny gondol hazánk diabétesszel küzdő polgáraira. A probléma másfél millió embert érint. A program célja a cukrász szakmát gyakorlók egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése. Ennek érdekében új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A nevezési határidő április 6-a. A versenyre itt csak olyan vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások és cukrászdák nevezhetnek be, akik nem Ipartestületi tagok. Több tortával is lehet nevezni, ráadásul díjtalanul.

Nagyon fontos, hogy a készítő cukrász szem előtt tartsa, hogy versenymunkája nem tartalmazhat:

  • finomlisztet
  • keményítőt
  • hozzáadott cukrot (pl. répacukor, nádcukor, szőlőcukor, kókuszvirágcukor, méz, szirupok)
  • cukorpótlókat, mesterséges édesítőszereket és azok kész keverékeit (Kivéve xilitet, eritritet és sztíviát. Azonban kereskedelmi forgalomban kapható kész keverékek ezen alapanyagokból sem használhatók. Csak saját keverékek a pontos arányok feltüntetésével.) kereskedelmi forgalomban kapható kész lisztkeveréket, sütemény alapport
  • fondokat kókuszolajat, kókuszzsírt
  • növényi zsírból / zsírral készült habot / habpótlókat
  • margarint
  • modell burkolóanyagot
  • mesterséges aromákat, adalékanyagokat – alkoholtartalmú alapanyagot, illetve alkoholos italok alkoholmentes verzióját
  • pektint

A zsűrizés és az első három helyezett kiválasztása várhatóan 2023 júniusában történik meg. A nyertes tortát pedig augusztus 20-án kóstolhatják meg először az érdeklődők.

Budapest 150 Torta

A különleges versenykiírás annak köszönhetően valósult meg, hogy pontosan 150 évvel ezelőtt egyesült fővárosunk, azaz Pest, Buda és Óbuda.

Erre a pályázatra május 30-áig lehet jelentkezni, azonban csupán a sorrendben beérkezett első 40 nevezést tudják figyelembe venni, így érdemes sietni. Magánszemélyek itt sem jelenkezhetnek. Azonban az Ipartestület tagjai, a vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások és a cukrászdák mellett itt vendéglátóipari szakképző iskolák jelentkezését is várják.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, fontos, hogy a cukrász olyan művet alkosson, amely tartalmaz három különböző (Budapestet szimbolizáló) csoportból legalább egy-egy összetevőt:

  • „PEST”: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge
  • „BUDA”: szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió
  • „ÓBUDA”: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom

A döntő 2023. október közepére várható. A nagyközönség az ünnep kerek évfordulója alkalmából 2023. november 17-étől kóstolhatja meg a tortát.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.

Promó

Promó