Rekord számú iskola pályázott a High-Tech Suli programra – Hat új intézmény részesül támogatásban

Szerző: | 2024. április. 3. | Iskolák

Iskolás fiúk ülnek körbe egy 3D nyomtatót.

A Mészáros Csoport által támogatott High-Tech Suli program idén rekordszámú, összesen 127 iskolai alapítvány érdeklődését váltotta ki. Hat iskola nyerte el a támogatást.

High-Tech Suli program

A nagy érdeklődés hátterében az áll, hogy az intézmények felismerték a High-Tech Suli program által nyújtott hatalmas lehetőségeket a 21. századi digitális oktatás terén.

A pályázati anyagok kiemelkedő színvonala miatt a támogató és értékelő bizottság úgy döntött, hogy az eredeti tervekhez képest hat intézmény részesülhet a támogatásban, így összesen 40 millió forint értékben valósíthatnak meg fejlesztéseket.

A High-Tech Suli program ötödik pályázatán a kiválasztott hat iskola: a Cecei Általános Iskola, a Csopaki Református Általános Iskola, a Herceghalmi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a  Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola, a Monori Jászai Mari Általános Iskola és a  Szegedi Gregor József Általános Iskola.

Új dimenzióba helyezik az oktatást

Horváth Ádám, a program szakmai vezetője szerint az évről-évre növekvő pályázatok száma világosan mutatja, hogy az iskolákban folyamatos az érdeklődés a High-Tech Suli program iránt. A pályázatok magas színvonala azt jelzi, hogy az intézmények már belátták, milyen nagy lehetőség rejlik egy modern digitális tanterem kialakításában. Nemcsak a tanulók kompetenciáinak fejlesztésében játszik kiemelkedő szerepet ez a program, hanem a diákok későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedésében is.

A program egyik legfontosabb eleme az iskolák által kijelölt tantermek felújítása és modern digitális eszközökkel való felszerelése. Ezek az eszközök új dimenzióba helyezik az oktatást, miközben a tanulók és tanárok kapcsolatát, valamint az együttműködést és differenciálást segítik elő. A 3D nyomtatók és lézervágók nemcsak a technikai készségek fejlesztését célozzák meg, hanem a komplex problémamegoldást és a kommunikációs képességeket is.

A tanárok részéről féléves módszertani és eszközhasználati képzésekre számíthatunk, és a többletmunkájuk elismeréseként havi bérkiegészítésben is részesülnek. Az újonnan kialakított, minden igényt kielégítő tantermek várhatóan júniusra készülnek el, így a nyertes iskolák diákjai már a következő tanévben élvezhetik a modern digitális oktatás előnyeit.

Az eddigi évekhez képest jelentős lépés ez a High-Tech Suli program életében, hiszen a hat új intézmény bevonásával egyre több diák és pedagógus részesülhet a digitális oktatás előnyeiből, elősegítve ezzel a tudásalapú társadalom építését.

Ha érdekelnek további inspiráló digitális pedagógiai kezdeményezések és események, ne hagyd ki a Digitális Témahetet!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.