Tizenhárom pedagógus és edző vehette át a MOL – Új Európa Alapítvány Mester-M Díját

Szerző: | 2024. április. 4. | Fősodor

A MOL – Új Európa Alapítvány által odaítélt Mester-M Díj azokat a kiemelkedő pedagógusokat és edzőket ünnepli, akik áldozatkész munkájukkal ösztönözik a fiatalokat a sport, a művészet és a tudomány területén.

2021 júliusában alakult meg a MOL és a Magyar Állam új, közfeladatokat ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványa MOL – Új Európa Alapítvány néven.

A 2007-ben a MOL által alapított, és 2023-ban az Alapítvány gondozásába került Mester-M Díj az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerés, melyre a tanítvány jelölheti a mesterét. Azoknak az áldozatkész tanároknak és edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a 10-18 év közötti fiatalokat a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag és emberileg is tanítványaik példaképei.

Díjátadó rendezvény a Néprajzi Múzeumban

A március 28-án, a Néprajzi Múzeumban tartott díjátadó rendezvényen a pályázat tizenhárom nyertese Miklósa Erika kuratóriumi elnöktől vette át a személyenként kétmillió forinttal járó elismerést. 

Az Alapítvány kuratóriuma több mint 300 jelölés közül választotta ki azokat a pedagógusokat és utánpótlásedzőket, akik kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeznek a sport, a művészet és a tudomány területén. A kiírásban előre meghatározott 10 díjon felül további 3 díjat is odaítéltek. Minden kategóriában szerepel legalább egy 35 év alatti díjazott, aki fiatal kora ellenére jelentős szakmai munkát végez, melynek során felelősségteljesen és nagy odafigyeléssel kíséri diákjait tehetségük kibontakoztatása során.

„A MOL – Új Európa Alapítvány kiemelten fontosnak tartja – a tehetségek támogatása mellett – a velük foglalkozó szakemberek, pedagógusok munkájának az elismerését – anyagilag, erkölcsileg is. Ők mindannyian a szívüket teszik bele az oktatásba, a tanításba, a képzésbe, az edzésekbe. Sosem önmagukért dolgoznak, hanem a gyerekekért, a tanítványokért. Munkájuk ritkán kerül előtérbe, nevüket ritkán említik az eredmények mellett. Fontos, hogy tudják: tényleg számít a munkájuk.”

– hangsúlyozta nyitóbeszédében a kuratóriumi elnök. 

Az Alapítvány kuratóriuma több mint 300 jelölés közül választotta ki azokat a pedagógusokat és utánpótlásedzőket, akik kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeznek a sport, a művészet és a tudomány területén. A kiírásban előre meghatározott 10 díjon felül további 3 díjat is odaítéltek. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Magyarország jövője a fiatalok kezében van

Az Alapítvány támogatási tevékenységében a sport területét felügyelő kuratóriumi tag, dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója a mentortámogatási program jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy Magyarország jövője a fiatalok kezében van, ezért a MOL számára kiemelten fontos, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, és a MOL-Új Európa Alapítvány támogatási programjain keresztül is elismerje azokat az inspiráló személyiséget, akik munkásságukkal elindítják a fiatalokat a fejlődés útján.

„A tanárok, a mentorok és az edzők azok, akik a tehetséget valós tudássá formálják. Ők azok, akik példaképként arra ösztönzik a fiatalokat, hogy építsenek a bennük rejlő hatalmas erőre, és dolgozzanak kitartóan az álmaikért és a hazájukért. Büszkék vagyunk rájuk, és a Mester-M díjjal nekik mondunk köszönetet.”

– mondta el az ügyvezető igazgató.

A díj a MOME három tervezőjének munkája. A rozsdamentes acél és a hegyikristály-golyó a tanár és a tanítvány kapcsolatát szimbolizálja. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A Mester-M Díj pályázat SPORT kategória díjazottjai

 • Dr. Bogdán Olivér Szabolcs (Répcelak) – A Répcelaki Rakurai Karate Egyesület vezetője több felnőtt és utánpótlás Európai-bajnoki helyezettet nevelt ki. Több száz gyerekkel szerettette meg a küzdősportokat, tanítványai és versenyzői között hátrányos helyzetű településekről érkező gyerekek is vannak. Sportolóit anyagilag is támogatja.
 • Lengyák György Jenő (Szombathely) – A szombathelyi atlétika edző egész életét az atlétikának, az edzői munkának szentelte, versenyzői számos hazai és nemzetközi eredménnyel büszkélkedhetnek.
 • Miklósné Malek Erzsébet (Budapest) – Görkorcsolya-gyorskorcsolya sportoktató, gyógypedagógus, testnevelő tanár, aki értelmileg sérült, tanulásban akadályozott, autista, mozgássérült gyerekekkel foglalkozik. Tanítványai tizenegyszer szerepeltek a Speciális Olimpiai Világjátékokon, ahol 97 érmet szereztek. A nehezebb anyagi körülmények között élő versenyzőinek ingyenes edzés- és versenylehetőséget biztosít.
 • Szünstein Mónika Erzsébet (Győr) – Gyógypedagógus, testnevelő, fogyatékkal élők sportolók edzője. Tanítványai számos sportágban értek el hazai és nemzetközi sikereket a Speciális Olimpián.
 • Tóth Petra (Budapest) – A kajak-kenu sport kiemelkedő fiatal szakedzője. Tanítványai magyar, Európa- és világbajnoki címeket nyertek.

A Mester-M Díj pályázat MŰVÉSZET kategória díjazottjai

 • Csáki Kálmán (Szolnok) – Zeneiskolai kürttanárt, aki az Abonyi Ifjúsági Fúvószenekar karmestereként álmodta meg az Abonyi Fúvószenekari Fesztivált. Tanítványai megszámlálhatatlan díjat nyertek hazai és külföldi versenyeken.
 • Dömény Krisztián (Szentendre) – Junior-Prima díjas citeraművész tanár. A tehetséggondozás mellett kiemelt figyelmet fordít a sérült és hátrányos helyzetű gyermekekre, akiknek zenei foglalkozást, programokat szervez, versenyekre, konzervatóriumi és zeneakadémiai felvételire is felkészíti őket.
 • Kiss Julianna (Budapest) – Zongoraművész-tanár, akinek növendékei zenei díjak nyertesei, hazai és nemzetközi versenyek győztesei. Pedagógusként interaktív koncerteket, kulturális rendezvényeket szervez. Emellett komoly jótékonysági munkát végez, az ukrán háború kitörése után segélykoncertet szervezett kárpátaljai tanítványai rokonainak a támogatására.
 • Pátkay László Józsefné (Törökbálint) – Drámapedagógus, tehetségfejlesztő tanító, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja. A tanítás mellett önkéntes munkával segíti az iskolát, a kollégáit, az iskola alapítványát.
 • Szitha Miklós (Gödöllő) – Ütőhangszerművész-tanár, a Talamba Ütőegyüttes tagja, aki tudását és tapasztalatát, a színpadi játék rejtelmeit és a zeneszerzés titkait adja át növendékeinek. Rendszeresen tart zenepedagógiai és hangszerbemutató foglalkozásokat gyerekcsoportoknak, fogyatékossággal élő gyerekeknek. Jelölője a tanítványa, a 2021-es Virtuózok V4+ nemzetközi verseny magyar győztese, Braun Áron.

A Mester-M Díj pályázat TUDOMÁNY kategória díjazottjai

 • Filep Doina Otília (Megyaszó) – Fizika szaktanár, aki a hátrányos helyzetű borsodi térség általános iskolájában tanít és ér el szakmai sikereket. A fizika tantárgy oktatása mellett hátrányos helyzetű diákokkal is foglalkozik, akiket az iskola elvégzése után is támogat.
 • Dr. Mező Katalin (Debrecen) – A debreceni Kocka Kör Tehetséggondozó Kulturális Egyesület alapító tagja, tehetségfejlesztő tanár. Azt vallja, hogy a tehetséggondozás soha nem lehet anyagi kérdés, sokkal inkább az egyik legfontosabb társadalmi érdek. Keresi és támogatja a tehetséges gyerekeket, akiket kommunikációra, kreativitásra, produktív tanulásra tanít, vagy éppen tudományos pályán indít el.
 • Sütő Attila (Debrecen) – Kémia szaktanár, a Nemzeti Tehetség Központ szakértő mentora, aki a kémia tantárgy területén végez kimagasló tehetségfejlesztő munkát.

Fotók: MTI / Koszticsák Szilárd

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.