Hogyan pótolható az elveszett nyelvvizsga-bizonyítvány?

Szerző: | 2023. szeptember. 14. | Fősodor

kérdőjel

Sehol sem találod a bizonyítványod pedig most szükséged lenne rá?  Mit lehet tenni ebben a bosszantó helyzetben? A lehetőségek korlátozottak. A megoldás kulcsa attól függ, hogy melyik évben kaptad a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Elveszett nyelvvizsga-bizonyítvány pótlása

Még egyszer nem kaphat bizonyítványt az a vizsgázó, aki olyan szerencsétlen helyzetbe kerül, hogy elveszítette az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványát. Ugyanarról a vizsgáról nem állítható ki új bizonyítvány, hanem az Oktatási Hivatal (OH) hatósági igazolvány kiállításával igazolja a nyelvvizsga meglétét.  

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Az OH kizárólag a 2000. január elseje után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok alapján állít ki hatósági igazolványt. Ezt megelőzően tett nyelvvizsga esetén nem lehet kérni igazolást az elveszett nyelvvizsga-bizonyítványról.

A kérelem ingyenesen, akár személyesen, postai úton vagy e-mailben is benyújtható az OH Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjába.

Hiánytalanul benyújtott kérelem esetén 8 nap az ügyintézés ideje, míg hiánypótláskor legfeljebb 60 napot vesz igénybe az igazolvány kiállítása. Az ügyintézési határidőbe a postázás nem számít bele, ezért ha sürgősen be kell mutatni akár egy új álláshoz vagy pályázati dokumentumként, érdemes erre odafigyelni, mert a hiánytalanul beküldött kérelemmel sok időt lehet megtakarítani.

Az elveszett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok pótlásáról további információ az OH Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapján található.

Papíralapú adatbázis betűrend szerint
A 2000. január elseje előtt szerzett nyelvvizga-bizonyítványokról nincs hiteles adatbázis, így aki elvesztette ezeket az iratokat nem kérelmezheti az Oktatási Hivataltól a hatósági igazolvány kiállítását. (Fotó:123rf)

Az ezredforduló előtt szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány semmilyen módon nem igazolható, ha elveszett

A 2000 előtti megszerzett bizonyítványok hitelességének igazolására nincs lehetőség. Az államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsgáztatási rendszer ugyanis 2000. január elseje óta működik. Ezt megelőzően kizárólag a budapesti Idegennyelvi Továbbképző Központ szervezett állam által elismert nyelvvizsgákat, azonban adatbázissal nem rendelkeznek az 1967-2000 között szerzett nyelvvizsgákról.

A 2000 előtt kiállított bizonyítványokról az Oktatási Hivatal sem rendelkezik közhitelesnek tekinthető nyilvántartással, ezért nem tud hatósági igazolványt kiállítani úgy, mint a 2000. január elseje utáni vizsgázók esetében erre lehetősége van.

Az a vizsgázó, aki 2000. január elseje előtt tett nyelvvizsgát, de elvesztette és szeretné pótolni vagy szeretné igazoltatnia a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány hitelességét nem tudja megtenni.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.