A legveszélyesebb ágazatok

Szerző: | 2023. június. 4. | Munka

A képen egy labor belseje látható, és egy férfi arca

Van olyan, hogy legveszélyesebb szakma? Egy-egy szakmát nehéz veszélyesség alapján kiemelni a többi közül. Minden munkahelyen megvannak azok a veszélyforrások, amelyeket munkába lépésünk során a munkavédelmi oktatáson kötelezően ismertetnek velünk.

A szakmáknak vannak általános és nagyon is specifikus veszélyei. Elég egy kis figyelmetlenség, és máris ott a baj, emiatt nem érdemes egy-egy szakmát kiemelni a többi közül. Azonban az elmúlt évek munkabaleseti statisztikái alapján felmérhetjük azt, hogy melyek azok az ágazatok, ahol a legtöbb baleset történt. A munkabalesetek statisztikáit a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya készíti el minden évben.

A négy legveszélyesebb ágazat

Az elmúlt években a legtöbb baleset az építőipari, a mezőgazdaság és erdészeti, a közlekedés és szállítmányozási, valamint az egészségügyi ágazati szakmákhoz kapcsolható. Mi a megoldás a balesetek ellen? Valódi megoldás csak egy van, mégpedig a megelőzés, minden más csak a lehetséges veszély enyhítése.

Építőipari munkavédelmi eszközök láthatók a képen
A legveszélyesebb ágazat már évek óta az építőipari szakmákat gyűjtő ágazat (Fotó: 123rf.com)

Melyik a legveszélyesebb ágazat?

A legtöbb halálos és súlyos sérüléssel végződő baleset évek óta az építőiparhoz köthető. Ez nem csoda, az építőipari szakmák jelentős részében a munkavégzés olyan területen történik, ahol kiemelten sok a veszélyforrás. Ilyenek lehetnek a magasban végzett munka, de sok gondot okozhatnak a magasból leeső tárgyak is. Alapvetően a munkavégzés körülményei sem egyszerűek, hiszen nagyon sok szakma feltétele a jó időjárás is.

Csakhogy ami jó a munkafolyamatok számára, az nem feltétlenül jó a munkavállalónk. Minél melegebb van, minél többet süt a nap, annál könnyebben fáradunk el, teljesítőképességünk határán pedig csökken a reakcióidő és a figyelem. A fizikai munka komoly igénybevételt jelent a szervezetnek, a kisebb balesetek mellett a mozgásszervi problémákat sem szabad elfelejtenünk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az építőiparhoz köthető szakmák nagy részében eszközökkel, gépekkel kell dolgozni, ami szintén veszélyforrás lehet. Továbbá az építkezések nem arról híresek, hogy már ki lenne építve például a biztonságos áramellátás.

Veszélyforrás az élelmiszeriparban

Ami sokak számára meglepő lehet, hogy a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez köthető szakmák is sok veszélyt rejtenek magukban. A mezőgazdasági gépek gyakran nagyobbak és sokkal erősebbek a hétköznapi gépeknél. Elég egy kis figyelmetlenség, és ezek a gépek könnyen okozhatnak balesetet. Ahogy az építőiparnál, úgy itt is fontos, hogy a meleg, jó idő, a sok napsütés könnyen vezethet felesleges terheléshez a munkavállalók részére.

Az állattartás esetében is érdemes végiggondolni, hogy a nagyobb testű állatok, mint a disznók és a marhák akár szándékosság nélkül is okozhatnak gondokat a méreteik miatt. Elég egy kisebb taszítás, esetleg az ember lábára lép egy nagytestű állat, ez nem kellemes élmény. Amire kicsit talán kevesebben gondolnak, hogy az élelmiszeripar és az állattartás során sok vegyszert használnak fel a munkafolyamatok során, ami káros lehet az egészségre. Nem hanyagolhatók el azok az állati fertőzések sem, amelyek könnyen terjedhetnek át a dolgozókra.

Az életmentés árnyoldalai

Sajnos az egészségügyi ágazat határozottan veszélyes munkafolyamatokat tartalmaz. Egyértelműek lehetnek azok a balesetek, amelyek átszúrással kapcsolatosak (például ha belenyúlunk egy tűbe), illetve a fertőzések is érthetők.

Egy maszk és egy kézfertőtlenítő látható a képen
Az egészségügyi ágazat munkái sem veszélytelenek (Fotó: 123rf.com)

Arra viszont már kevesebben gondolnak, hogy az egészségügyi ágazat szakmában is jelen vannak a veszélyes kémiai anyagok – gondoljunk a laboratóriumokra -, a fizikai veszélyeket rejtő berendezések, például a röntgen. Ami pedig az egyik legveszélyesebb dolog: azok a mozgásszervi betegségek, amelyek például a betegek és az eszközök mozgatásához kapcsolódnak. A baleseti statisztikába a mentális terhelés nem számít bele, de az egyértelmű, hogy a pszichésen túlterhelt, kiégett munkavállaló könnyebben lesz figyelmetlen a munkája során.

A raktárak világa

A közlekedés és szállítmányozás ágazatban megtalálható a raktározás is. Márpedig egy nagyobb raktárban az anyagok mozgatása, a munkagépek (például a targoncák) jelenléte, és az általános körülmények is veszélyforrások lehetnek. Nem csak az lehet veszélyes, ha nagyméretű áruk vannak egy raktárban, hanem az is, ha rossz a világítás, ha nem figyelnek a munkagépeket kezelő kollégák, vagy ha nincs elegendő munkavédelmi felszerelésünk. Nem szabad elfelejteni, hogy minél nagyobb egy raktár, annál több helyről érkezhet a veszély: figyelni kell arra, hogy felülről se essen ránk semmi, és hogy a munkagépeknek se legyünk útba.

A képen egy raktár belseje látható és egy férfi, rajta munkavédelmi eszközök
A raktározás során is sok veszélyforrással találkozhatunk (Fotó: 123rf.com)

Korábbi cikkünkben a legnépszerűbb ágazatok szakmáiról írtunk, azt a cikket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.