Ma kezdődik a középszintű szóbeli érettségi

Szerző: | 2023. június. 19. | Fősodor

A képen egy vizsgára lészülő fiatal látható.

Közel 265 ezer középszintű szóbeli vizsgával folytatódik ma az idei érettségi. Június 30-ig 3171 vizsgabizottság közreműködésével, több, mit ezer helyszínen szervezik meg a szóbeli vizsgát.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint lezárultak az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. Június 7. és 14. között 129 tárgyból, 239 helyszínen, 3894 tantárgyi bizottság előtt mintegy 58 ezer középiskolás vizsgázott.  

A középszintű szóbeli érettségi vizsgákra június 19. és 30. között 1163 helyszínen, 3171 vizsgabizottság előtt, az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban kerül sor.  

Az érettségi eredmények kihirdetésére a középszintű szóbeli vizsgák lezárása után kerül sor, amely a vizsgabizottságok feladata.

A döntés ellen jogorvoslati lehetőséggel élhet a vizsgázó. Kiskorú vizsgázó esetében erre a szülő vagy a gondviselő jogosult. Az érettségi vizsga vizsgabizottságának döntése ellen jogszabálysértésre hivatkozva fellebbezés formájában kell benyújtani a területileg illetékes kormányhivatalhoz, az érettségi vizsga eredményének kihirdetését követő öt napon belül. 

Kormányhivatal által működtetett vizsgabizottság esetén az Oktatási Hivatalhoz szükséges benyújtani a fellebbezést. 

A fellebbezés illetékmentes, nincs formai követelménye, géppel vagy kézzel írt papíron is be lehet nyújtani, megfelelő indoklással ellátva. A fellebbezésnek röviden azokat az indokokat kell tartalmaznia, amelyek a jogszabálysértés tényét igazolják. 

A fellebbezéshez kapcsolódó további részletes tájékoztatás az Oktatási Hivatal honlapján érhető el.

Mint arról korábban beszámoltunk 2023. május 5-én a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött az idei tanév érettségi vizsgaidőszaka. A 2022/2023 tanév vizsgaidőszakában összesen több mint 74 000 végzős középiskolás érettségizik.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó