Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját

Szerző: | 2024. január. 22. | Kikapcs

Fiatal pár áll a Margit-hídon, mögöttük a Parlament, kezükben egy magyar zászló.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ezen a napon sok helyen tartanak programokat és rendezvényeket, amelyekkel a magyar kultúrát ünnepelhetjük.

A magyar kultúra napja és Kölcsey Ferenc

Magyarországon 1989 óta ünneplik meg január 22-én a magyar kultúra napját, emlékezve Kölcsey Ferencre, aki ezen a napon, 1823-ban tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy kiemeljük és továbbadjuk az évezredes hagyományokat, erősítsük nemzeti tudatunkat, és ünnepeljük a magyar kultúrát.

A magyar kultúra napja ötletét Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben, és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa szervezte meg az első ünnepséget 1989-ben. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a magyarországi és külföldi magyar közösségek is részt vesznek az eseményeken.

Az Országgyűlés 2022 decemberében hivatalos állami emléknapként ismerte el január 22-ét a magyar kultúra napjának, ezzel az évfordulóval egyidőben emlékezve Kölcsey Ferenc Himnuszának 200. évfordulójára.

A magyar kultúra napja tehát nemcsak Kölcsey Ferenc és a Himnusz emlékét őrzi, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a magyar kultúrát, hagyományokat és értékeket ünnepeljük és megosszuk.

Magyar kultúra napja programok 

Az emléknapon számos kulturális esemény zajlik Magyarországon, beleértve kiállításokat, koncerteket, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat. A rendezvények célja a magyar kultúra gazdagságának megjelenítése, a hagyományok ápolása és az ország kulturális életének előmozdítása.

A Nemzeti Kulturális Alap nyílt napot tart ezen a napon, ahol a délután folyamán egészen este hatig különféle programokkal várja az érdeklődőket. Lesz koncert, háztörténeti séta és kiállítás is. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A Stefánia Palotában a Stefánia Irodalmi Társulat este hattól zenés verses estét tart. Az est címe: A magyar kultúra napja versekkel és zenével. A belépőjegy ára: 1500 Ft.

Ez csak két példa a magyar kultúra napján lévő programokra, de ezeken kívül is sok más koncertet, előadást és egyéb programot tartanak a mai napon. Érdemes keresgélni, hogy megtaláld a számodra érdekeset.

A magyar kultúra kiemelkedő alakja Erkel Ferenc. Tudj meg róla többet az alábbi cikkben:

E

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó