Magyar siker a High School Business Challenge-en

Szerző: | 2023. július. 26. | Fősodor

A képen egy hajó úszik a pénzfolyamon, benne egyszerre evező menedzserek, akiket egy vezető irányít

Első alkalommal sikerült magyar csapatnak a dobogó legfelső fokára lépnie a High School Business Challenge versenyen. Az Európai Vállalkozásfejlesztési Alapítvány immár 9. alkalommal rendezte meg Közép- és Kelet-Európa legnagyobb, középiskolásoknak szóló üzleti versenyét. A nemzetközi döntőnek Varsó (Lengyelország) adott otthont. A többnapos megmérettetés végén a Pénziránytű Alapítvány diáknagykövetei: Nagy Bence, Hidasi Ákos és Takács Benedek által alkotott trió végzett az első helyen. A verseny fődíja 6 000 euro volt.

A fiatalemberek a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium idén érettségizett diákjai, Figura Magdolna tanítványai. A magyar csapat tagjai már ötödikes koruk óta érdeklődnek a pénzügyek és a üzleti világ iránt.

Mi az a High School Business Challenge?

A High School Business Challenge Közép- és Kelet-Európa legnagyobb, középiskolásoknak szóló üzleti versenye. Az első hat versenyt csak Lengyelországban rendezték meg, de a tavalyi és az idei év során már a visegrádi országok diákjai is részt vehettek a megmérettetésen. Így a diákok Lengyelországból, Magyarországról, a Cseh Köztársaságból és Szlovákiából érkeztek Varsóba.

A képen három üzletember tart a vállán egy hatalmas "siker" feliratú kulcsot, és egy kulcslyukba próbálnak vele betalálni
A megmérettetésen a versenyzők valós üzleti kihívásokkal szembesültek (Fotó: 123rf.com)

A verseny három szakaszból állt, amelyek során a versenyzők valós üzleti kihívásokkal szembesültek. A fiatalok a fordulók során lehetőségük kaptak arra, hogy kipróbálják és fejlesszék tudásukat, kreativitásukat és szociális készségeiket, valamint üzleti tapasztalatokat szerezzenek. Az első két selejtezőjére minden esetben a versenyzők országban került sor, végül a legjobb csapatok találkozhattak egymással a varsói nemzetközi döntőben. A High School Business Challenge országos elődöntői már angol nyelven zajlottak, és a résztvevők mind a négy fordulóban valós üzleti kihívásokkal szembesültek. Ha kíváncsi vagy a selejtezők mintafeladataira, azokat itt nézheted meg.

A verseny ideje alatt a résztvevők folyamatosan fejleszthették magukat, mert részt vehettek workshopokon, amelyeket iparágak vezető cégekkel készítettek elő a szervezők. Ezek a workshopok érintették többek között a tanácsadás, a bankszektor, a biztosítás és az FMCG, valamint a virágzó családi vállalkozások területeit. A verseny tehát nem csak megmérettetés volt, hanem nagyszerű lehetőség a tanulásra, a tapasztalatok gyűjtésére, valamint a más európai országok fiataljaival való találkozásra.

Ha téged is érdekel a vállalkozások világa, vagy a pénzügyi szektor, akkor lehet neked való a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma, amelyről itt olvashatod el a cikkünket. Ha pedig a vállalkozói léthez kapcsolódó kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetenciáról szeretnél olvasni, akkor kattints ide!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.