Milyen ajándékot vegyünk gyereknapra?

Szerző: | 2023. május. 27. | Kikapcs

Nagy, de kellemes gond az ajándékozás kérdése gyereknapra.

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben írtunk, idén május 28-án ünnepeljük a gyereknapot. Ilyenkor programok sorozatával kedveznek a kicsinyeknek és a nagyobbaknak egyaránt, és több szervezet, valamint a média nem feledkezik meg azokról az ünnepeltekről sem, akiknek nincs ki– vagy nincs miből örömet szerezzen gyereknapra. A gyereknap közeledtével nyitottabb a szívünk, és szeretnénk, ha minden lurkó boldog lenne.

Mivel lepjük meg gyerekeinket?

Nagy, de kellemes gond az ajándékozás kérdése. Számba vesszük, hogy mi van már meg a gyerekeknek, de emellett az éppen aktuális vágyaikat is. A gyerekek mindig várják és szeretik a meglepetéseket. Az ajándékok bontogatása egyforma élmény nekik és a szülőknek is. A hagyományos kedvencek mások a kicsiknél és mások a nagyoknál, és persze általában eltérnek a lányoknál és a fiúknál.

Míg a kisebb lányok a babákat és babajátékokat, a kisfiúk általában az autókat, vonatokat, repülőket kedvelik. A nagyobbaknál már a bicikli és a társasjátékok a kedvencek. A társasjátékoknak nagyon fontos szerepe van. Amellett, hogy szórakoztatnak, közösségfejlesztőek, kapcsolatteremtőek, gondolkodára késztetnek és erősítik a memóriát.

Mi segít a szülőknek?

Az ajándék vásárlásban nagy segítség egy új, magyar fejlesztésű, innovatív termék, ami a focihoz kapcsolódik. A foci iránti érdeklődés minden korosztálynál és nemtől függetlenül középpontban áll, ez a játék pedig amellett, hogy minden örömét megadja, rendkívül készségfejlesztő is.

Horváth Miklós, a Footballiser ötletgazdája az mondja erről a száz százalékban magyar gyártmányú és fejlesztésű termékről, hogy „már nyolcéves kortól ajánljuk, ugyanis határozottan fejleszti a gyerekek kézügyességét és a finommotorikus mozgást. Külön öröm számunkra, hogy a tapasztalatok szerint a lányok is megtalálják benne az örömet – sőt, ha sikerélményük van, már ők hívják ki a fiúkat. De igazából mindenki megtalálja benne azt, amit szeret, hiszen van benne gondolkodnivaló és ügyességi rész is. Baráti összejöveteleken is nagyon szeretik játszani, komplett bajnokságokat lehet vele vívni”.

A Footballiser mellett sok minden szól: hatan is játszhatják, és két-három csapatot összeállítva egymás ellen is megmérkőzhetnek. Itt nagy hangsúly van az együttműködésen, fejleszti a gyerekek ezirányú készségét. A játékidő 45-90 perc is lehet, a játékosok számától függően.

Honnan tudhatjuk a szabályokat?

A szabályokat szabálykönyv és egy 8-10 perces videó tartalmazza. Könnyen érthető és elsajátítható.

Dinai Pál, a játék társalkotója is elismerően nyilatkozik: „A játék lényege, hogy a futballpálya összeállítása után fel kell helyezni a játékosokat a kihúzott mérkőzéskártyák alapján különböző, Európa- és Világbajnokságokon megtörtént valós szituációk szerint, majd sikeresen, szabályos gólszerzéssel le kell játszani azokat a pályán. Ehhez a FIFA-világranglista első 80 helyezett országa közül zászlókat is kell húzni, és így a fociban megszokott sorsolás is részét képezi a játéknak. Mindeközben a végső cél, hogy felépítsünk egy stadiont is, amihez az ügyesség mellett logika is szükséges”.

Kiemeli ugyanakkor, hogy a szülők is szeretik ezt a játékot, pont a közös élményszerzés miatt. A játék alkotója azt is elmondja, hogy „A gyerekek nagyon szeretik látni, amikor a szüleik gyermeki énje előjön játék közben, és ilyenkor úgy lehet együtt a család, hogy nem egymás mellett nyomkodják a telefont, hanem valóban és aktívan együtt játszanak, amit mindenki élvez”.

Miért is olyan fontos a gyereknap?

Természetesen azonban nem az ajándékok átadása a legfontosabb ezen a napon. Valójában mindannyian sokat készülünk rá. A gyerekek nagy örömmel várják, a szülők pedig minél nagyobb élménnyé szeretnék számukra tenni ezt a neves napot.

A legfontosabb – ezt mindenki érzi – az együttlét. Ilyenkor közös programokat szervezünk: régóta vágyott helyekre kirándulhatunk, barátokkal és rokonokkal találkozhatunk, esetleg játszóházba és játszóterekre vihetjük a kicsinyeket.

Várjuk mindannyian, kicsinyek és nagyok a gyereknapot. Ez az jókedv és derű ünnepe, hiszen öröm maga a készülődés és a várakozás, valamint minden közös program és szerettel vásárolt ajándék. Ünnepeljünk mindannyian!

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.