Mit csinál egy kertész télen? – a kertész technikus szakma

Szerző: | 2024. január. 8. | Munka

Havas park, hólepte padokkal és fákkal.

Télen a természet álomba merül, de vajon mit csinálhat egy kertész télen? Vannak-e olyan munkák, amiket télen is el tudnak végezni?

Kertészeti tevékenységek télen: kihívások és lehetőségek

A tél hivatalosan december 1-től február 29-ig tart, de a kertépítés időpontja inkább a hőmérséklet függvénye, mint a naptári dátumoké. Amennyiben nincs tartós hó és a nappali és éjszakai hőmérséklet sem süllyed fagypont alá, a talaj már akár kora délelőtt is megmunkálható.

A kertész télen számos munkát végezhet, beleértve a földmunkákat, öntözőrendszer telepítést, növényültetést, sziklakertek építését, térkövezést és térburkolást, valamint kavicsolást és fakérgezést. Ugyanakkor, ha a nappali hőmérséklet tartósan fagypont alatt van, érdemes leállni a kerti tevékenységekkel.

A kertépítő cégek számára télen a kiszámíthatatlan időjárás okozhat problémákat, és az átmeneti hőmérsékleti változások miatt a kivitelezési idő jelentősen megnőhet. Emiatt nagyobb projektek, amelyeknek a kivitelezése hosszabb időt venne igénybe, kockázatosak lehetnek télen. A térkövezés azonban az egyik tevékenység, amely még télen is végezhető, bár a fagyott talajra figyelni kell.

Kesztyűs kéz fog egy térkövet egy homokos talaj felett, mellette már lerakott térkövek.
A térkövezés azonban az egyik tevékenység, amely még télen is végezhető, bár a fagyott talajra figyelni kell. (Fotó: 123rf)

A téli időszak lehetőséget nyújt alacsonyabb áron hozzájutni kertészeti anyagokhoz, amelyek télen gyakran olcsóbban beszerezhetők, mint a szezon során.

Kertész munkák havas időjárásban

Ha havas időjárás érkezik, akkor is van munkájuk a kertésztechnikusoknak, hiszen a parkok gondozásával havazáskor is van feladat. A hó eltakarítása az utakról fontos ahhoz, hogy a parkot biztonságosan használhassák az emberek.

Ezt pedig nem csak a parkokban vállalhatják, hiszen, ha az eszközeik megvannak hozzá, máshol is tudnak havat eltakarítani. Így a havas időjárásban is biztosítva van, hogy legyen mit dolgozniuk.

Havas területen hóeltakarító gépet tol egy ember, közben pedig a hó az arcába fújódik.
Ezt pedig nem csak a parkokban vállalhatják, hiszen, ha az eszközeik megvannak hozzá, máshol is tudnak havat eltakarítani.(Fotó: 123rf)

Kertész technikus szakma sokszínűsége

A kertész szakember önállóan tervezi és szervezi meg a növények termesztési folyamatát, ellátja a szaporítási feladatokat, végzi a talajelőkészítést, tápanyag-utánpótlást és gondoskodik a növények ápolásáról, gyomirtásról, öntözésről, valamint szaktanácsokat is nyújt.

Hasonló szakma a kertésztechnikus is, aki a kertészeti területnek szintén széles skáláján dolgozik. A kertésztechnikus feladatai közé tartozik a már meglévő parkok és kertek gondozása, fenntartása, felújítása, valamint az új zöldfelületek tervezése és kialakítása is.

A szakképzés során a diákoknak lehetőségük van választani többféle szakmairány közül, mint például dísznövénytermesztő, gyógynövénytermesztő, gyümölcstermesztő, parképítő és -fenntartó, valamint zöldségtermesztő.

Kinek ajánlott a kertész technikus szakma és hogyan válhatsz azzá?

A kertésztechnikus szakma minden olyan fiatalnak ajánlott, aki vonzódik a természethez, szeret növényekkel foglalkozni, és élvezi a kétkezi munka kihívásait. Az ideális kertész technikusnak fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság, jó fizikummal és állóképességgel rendelkezik.

A munka során a kertésztechnikusnak számos szerszámot és kisgépet kell használnia, ezért a képzés során kiemelkedő kézügyességre és fizikai erőnlétre van szükség.

A képzés ideje általában 5 év, de felnőttek esetében ez rövidebb lehet. A szakma a továbbtanulásra is lehetőséget ad, hiszen a felsőoktatásban akár kertészmérnöki alapképzésben is továbbtanulhatnak az érdeklődők.

Ha további információkra vagy kíváncsi a kertész technikus szakmával kapcsolatban, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.