A farsangi időszak dátumai

Szerző: | 2024. január. 8. | Kikapcs

Színes farsangi álarcok egy asztalon.

Elkezdődött a farsangi időszak, ami a mulatságok, jelmezbálok és lakomák időszaka. Tudod, hogy pontosan meddig tart?

Farsangi időszak kezdete

A farsangi időszak kezdő időpontja minden évben ugyanaz. Ez a dátum a január 6-a, amely idén szombatra esett. A római katolikus egyházban ezen a napon ünneplik a Vízkeresztet, ami az egyik legősibb keresztény ünnep.

Vízkeresztkor Jézus megkeresztelkedése mellett, a napkeleti bölcseket imádását is ünnepeljük. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikusok vizet szentelnek a templomokban, amelyet utána egész évben használnak kereszteléshez és más szertartásokhoz

A víz megszenteléséhez kapcsolódóan szokás a házakat is megáldani, ekkor kerül fel a 20+C+M+B+24 felirat az ajtófélfákra. A felirat három betűje a Christus Mansionem Benedicat, vagyis Krisztus áldja meg e házat latin szavak kezdőbetűiből származik.

Ez a nap egyben a karácsonyi ünnepkör lezárása is. Ekkor kerül sor tehát a karácsonyfa leszedésére, és ezzel együtt az elmúlt évtől való végleges elbúcsúzásra.

Miért mozog a farsangi időszak?

A farsangi időszak vége húshagyókedd, ami a hamvazószerdát megelőző kedd. Hamvazószerda a nagyböjti időszak első napja. Mivel hamvazószerda egy mozgó ünnep, így a farsangi időszak vége is mozog.

Idén hamvazószerda február 14-ére esik, így a farsangi időszak utolsó napja február 13. lesz. Ezzel pedig az idei farsangi időszak 39 napos lesz.

Színes szoknyákba öltözött nők rengetege táncol a karneválon.
Ebben a három napban rendeznek sok városban híres karneválokat, mint például a velencei, vagy a riói karnevált. (Fotó: 123rf)

„A farsang farka”

A farsangi időszak vége, avagy a  karnevál, amit magyarul „a farsang farkának” neveznek, egy három napos időszak. Az úgynevezett farsangvasárnaptól, húshagyókeddig tartó időszak, a nagy mulatságokkal, egyben télbúcsúztató is.

Ebben a három napban rendeznek sok városban híres karneválokat, mint például a velencei, vagy a riói karnevált. Magyarországon pedig ekkor tartják a farsangi időszak legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Busójárós, ijesztő maszkos és bundás ember, kezében fáklyával kitárt karokkal áll egy nagy tűz mellett.
Magyarországon pedig ekkor tartják a farsangi időszak legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. (Fotó: 123rf)

Farsangi szokások

A farsang hagyományai gazdag és sokszínű történelmi gyökerekre tekintenek vissza. Ez az időszak a párválasztás és az esküvői szezon különleges időszaka volt, mivel a húsvéti böjt következtében tiltott volt esküvőt tartani.

A farsangvasárnap fontos esemény volt, amikor a legények kalapjukra tűzték a kiszemelt lányok által adott bokrétákat, kifejezve így nyilvánosan szándékukat a házasság felé. A bálokon és táncmulatságokon keresztül az eljegyzési folyamat zajlott le.

A húshagyókedd, mint a farsang és a böjt kezdetét jelző nap, számos néven ismert, és a farsangtemetés idején szimbolikusan lezárta a farsangi időszakot. Ezen a napon gyakran szalmabábut égettek, jelképesen lezárván a telet és a farsangot, és ezt követte a 40 napos nagyböjt kezdetét jelző hamvazószerda.

A húshagyókedden tuskóhúzással vagy tuskózással kísérték el a pártában maradt leányokat és agglegényeket, egyfajta tréfás lakodalmi menettel. Az egyedi figurák, mint például Cibere vajda és Konc király, tovább színesítették a farsangi hagyományokat, megjelenítve az ételek közötti kontrasztot és a böjt kezdetét.

A farsangi időszak remek alkalom és lehetőség arra, hogy elűzzük téli depressziónkat. Azt, hogy még mit tehetsz a sötét és hideg tél okozta depresszió ellen, azt az alábbi cikkünkben elolvashatod:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.