A múzeum minden szegletét bejárhatod a Néprajzi Múzeum Napján

Szerző: | 2024. február. 25. | Kikapcs

A képen a Néprajzi Múzeum új épülete látható.

Közeleg március 5., a Néprajzi Múzeum Napja. Az intézmény ez alkalommal is érdekes és izgalmas programokat kínál a látogatók számára, akik különleges vezetések során az épület minden szegletét bejárhatják. 

Xántus Jánosra emlékezünk

1872. március 5-ét a tudománytörténet emlékezetes dátumként tartja számon, hiszen ekkor nevezték ki Xántus Jánost a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának őrévé. Xántus kivételes munkássága, beleértve az ázsiai expedíciót és a gyűjtemények létrehozását, alapvető fontosságú volt a magyar néprajzi és etnográfiai kutatásokban. 

Az általa összegyűjtött hatalmas állattani anyag és az etnológiai gyűjtemény, mely többek között kelet-ázsiai és borneói ritkaságokat tartalmazott, alapvető fontosságú volt a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának létrehozásában, amivel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait is. A múzeum, amely Xántus vezetése alatt fejlődött, jelentős gyűjteményeket és kutatásokat működtetett az évszázadok során, és ma is az etnográfia és néprajz kiemelkedő intézménye Európában.

Járd be a Néprajzi Múzeum épületét!

A Néprajzi Múzeum a 152. évforduló alkalmából különleges programokkal várja a látogatókat, akik izgalmas ingyenes programok keretében járhatják be az intézmény minden szegletét. Az érdeklődők végigjárhatják a műtárgyérkeztetés útvonalát, megismerhetik a restaurálási folyamatokat, rendhagyó vezetés során ismerhetik meg a múzeum épületét, és akár azt is megtekinthetik, hogy milyen, amikor egy kiállítás életre kel egy színházi darab formájában.

A részletes program a múzeum weboldalán, a fenti linkre kattintva olvasható.

A budapesti Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, a több mint 200 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket is őriz gyűjteményében. (Fotó: facebook.com/neprajzimuzeum)

Időszaki tárlat néprajzi terepfotókból

Szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata, az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállítás. A konstrukció elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, a normákra és szabályokra fókuszál, az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy kalotaszegi falu ezredfordulón zajló életébe. 

A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a néprajzi terepfotók mélyebb jelentéseire és értékeire. A látszólag egyszerű képek apró részleteiből történetek bontakoznak ki, az ismétlődő elemek segítségével a közösség értékei és szabályai jelennek meg. A kiállítás arra összpontosít, hogy kiemelje a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből, és rávilágít arra, hogy milyen gazdag és többrétegű lehet az értelmezésük.

Néhány szó a múzeum történetéről

A budapesti Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, a több mint 200 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket is őriz gyűjteményében. 

A múzeum formális önállóságát 1947-ben nyerte el, amikor szervezetileg is kivált a Nemzeti Múzeum kötelékéből, és országos hatáskörű önálló intézmény lett. Az első állandó kiállítás az intézményben 1980-ban nyílt meg Az őstársadalmaktól a civilizációkig címmel. 

Az új, 2022-ben megnyitott épület a múzeum számára korszerű környezetet biztosít, lehetővé téve a műtárgyak és a kulturális örökség bemutatását a modern kor elvárásainak megfelelően.

Ez is érdekelhet:

2025-ben Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik Budapesten

Szívesen látogatod a múzeumok kiállításait? És vajon azt is tudod, melyik híres múzeum melyik városban található? Töltsd ki az erről szóló kvízünket, és teszteld a tudásod!

Kiemelt képünk forrása: facebook.com/neprajzimuzeum

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.