Fontos tudnivalók az óvodai és általános iskolai beiratkozással kapcsolatban

Szerző: | 2024. április. 16. | Iskolák

Óvodás gyerekek játszanak a földön és asztalnál.

Az idei beiratkozási időszak fontos tudnivalói: az óvodai és iskolai felvételi határidők, kötelező részvétel, halasztási lehetőségek és bejelentési kötelezettségek.

Óvodai beiratkozás

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint 2024. április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozás Magyarországon. Az óvodakezdés halasztásának kérelmezésére április 15-ig van lehetőség, amennyiben a szülők indokoltnak tartják. A halasztást a területileg illetékes járási hivatalnál kell kérelmezni.

Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, részt kell vennie legalább napi négy órában óvodai nevelésben a közösségbe való beilleszkedés és az iskolára való felkészülés érdekében.

Általános iskolai beiratkozás

Az általános iskolákba való beiratkozás időpontja április 18-19-én van. A gyorsabb ügyintézés érdekében az adatok előzetesen beküldhetők az online KRÉTA rendszeren keresztül.

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik, kivéve azokat, akik számára az Oktatási Hivatal engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak vagy akiknek szakértői vélemény alapján szükséges további év az óvodában.

Azoknak a családoknak, akiknek gyermekük külföldön teljesíti az óvodai vagy iskolai kötelezettséget, be kell jelenteniük ezt az Oktatási Hivatalnak. Ehhez az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető űrlapot kell kitölteni és elküldeni az adott címre.

Minden részlet és határidő elérhető az Oktatási Hivatal honlapján, valamint az óvodák és iskolák által is biztosított tájékoztatókban. Fontos, hogy minden szülő és gondviselő időben intézze gyermeke beiratkozását, hogy a következő tanév zökkenőmentesen indulhasson.

Forrás: Oktatási Hivatal

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.