Robotika világversenyen értek el dobogós helyezést magyar diákok

Szerző: | 2024. február. 14. | Iskolák

Robotika világversenyen dobogós magyar diákok kísérőjükkel, érmekkel a nyakukban.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum diákjai kiemelkedő eredményeket értek el a 2024-es Tajvani Nemzetközi Tudományos Vásáron (TISF). Prill Gábor és Zsigó Dalma Kamilla, akik a Bánki Robot Team tagjai, dobogós helyezést értek el a robotika versenyen.

A robotika világverseny dobogós magyar diákjai

Prill Gábor, elektronikai technikus szakmát tanul, a Nyíregyházi SzC Bánki Donát Technikum 12. évfolyamában, és a Computer Science and Information Engineering kategóriában II. helyezést ért el a HandExo projektjével.

Ez az innováció személyre szabható exoskeleton, melyet a fogyatékos emberek rehabilitációjának segítésére terveztek. A HandExo egy olyan akkumulátoros eszköz, amely lineáris szervomotorokat alkalmaz, és akár távolról is betanítható. A projekt célja az ujjak mozgásának támogatása az aktív rehabilitációs folyamat részeként.

Zsigó Dalma Kamilla, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákja, III. helyezést ért el ugyanebben a kategóriában a Wibrazz projektjével. A Wibrazz a hallássérült emberek életének megkönnyítését és a hallássérült sportesemények akadálymentesítését célozza.

Mindkét projekt a Kossuth Klub által 2023-ban megrendezett OTTDK (Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás) versenyen szerzett jogot arra, hogy részt vegyenek a TISF-en. A versenyen 27 ország képviseltette magát, köztük olyan fejlett országok, mint az USA, Svájc, Japán, Luxemburg, Dél-Korea és a rendező ország, Tajvan.

Meghívás Afrika legnagyobb tanulmányi világversenyére

A sikeres szereplésüket követően mindkét diákprojektet meghívták az I-Fest nevű Észak-Afrikai Ifjúsági Innovációs Versenyre, mely Tunéziában kerül megrendezésre idén márciusban. Hatem Slimane, a verseny igazgatója kifejezte örömét és reményét, hogy a magyar projekteket vendégül láthatják a verseny alkalmával.

Nyitókép forrása: Nyíregyházi Szakképzési Centrum facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.