“ A szürke hétköznapokban is sokszor motivál “– interjú Berkes Marcell leendő kézműves sörgyártóval

Szerző: | 2024. február. 14. | Mi leszek?

Berkes Marcell

Berkes Marcell mérnöki munkája mellett kezdte el a kézműves sörgyártó képzést. Választásáról  és a képzésről az interjúban olvashattok.

Hogyan kell elképzelni a kézműves sörgyártó képzést?

A képzés havi egy-két hétvégés elfoglaltságot jelent, online elméleti és személyes gyakorlati órákkal. Vannak online hétvégék, meg személyesek is. Ez váltakozik, folyamatosan az év során, amit gyakorlatban csinálunk személyesen, kiegészítjük az elméleti tudással online.

Miért esett a választásod éppen erre a képzésre?

Már egy ideje nézegettem a különböző képzési lehetőségeket. Szeretek új dolgokba belefogni és különböző területeken fejleszteni magam. Mivel mérnökként dolgozom, mindig vonzottak a kreatív és kézzelfogható tevékenységek, amilyen a sörfőzés is.

Már évek óta készítek sört barátaimmal otthon, és mindig is érdekelt, hogyan lehetne ezt a tudást továbbfejleszteni, hogy még jobb söröket készítsünk. Így amikor rábukkantam erre a képzésre, tudtam, hogy ez az, amire vágytam. A sör készítésének folyamata egy izgalmas és kreatív munka és még a végtermékkel is örömet tudok szerezni a barátaimnak, ez a legjobb kombináció.

Kézműves sörgyártás folyamatában, nagy lábosban készül a sör.
Már évek óta készítek sört barátaimmal otthon, és mindig is érdekelt, hogyan lehetne ezt a tudást továbbfejleszteni, hogy még jobb söröket készítsünk. (Fotó: Berkes Marcell)

Milyen eloszlásban vannak gyakorlati és elméleti óráid a képzésen?

Hogy pontosan milyen arányban oszlanak meg a gyakorlati és elméleti órák, azt nem tudom, de körülbelül fele-fele arányban.

Milyen tapasztalatokat ad a kézműves sörgyártó képzés?

Amikor ott vagyunk a sörfőzdében, tényleg kipróbálhatjuk, hogy hogyan történik a sörnek a főzése az első lépéstől a receptírástól a palackozásig. Átfogó tudást szerezhetünk, amit i az életben is kamatoztatni tudunk.

Ha a hobbidat akarod professzionálisabban végezni, de hogyha valaki i sörfőzőként szeretne elhelyezkedni, akkor neki is egy olyan alaptudás, amire később építeni tud .

Mennyi idő alatt fogod elvégezni ezt a képzést és lesz belőled kézműves sörgyártó?

Ha minden jól megy, akkor fél éves a képzés és utána mehetünk el a vizsgára.

Berkes Marcell és barátai kézműves söreinek képei, üveges kézműves sörök rekeszben és egyesével.
A szürke hétköznapokban is sokszor motivál, hogy hétvégén újra mehetek erre a képzésre, és ott lehetek a többiekkel, hogy még többet tanuljak a sörfőzés titkairól. (Fotó: Berkes Marcell)

Szerinted fogsz annyi tapasztalatot szerezni a képzés során, hogy akár saját kézműves sörgyártó vállalkozást indíts?

Most azt érzem, hogy igen. A gyakorlati órákon megszerzett tudás is már önmagában nagyon hasznos, de a sörfőzés mellett marketinget, vállalkozási és jogi ismereteket is fogunk tanulni. Például, hogy az alkoholos termékeknek a jövedéki adója hogyan működik. Tehát egy nagyon átfogó tudást lehet megszerezni, ami egy saját vállalkozás elindításához elengedhetetlen.

Milyen jellegű projektfeladatokat kaptok?

Még a képzés elején járok ez pedig csak később lesz, de ha jól tudom recept csomagokat kapunk, amiből különböző söröket lehet lefőzni. Ekkor már élesben is kipróbálhatjuk az addig megszerzett tudást és az oktató visszajelzéseiből is sokat tanulhatunk majd.

Újra a kézműves sörgyártó képzést kezdenéd el, ha választhatnál?

Abszolút, igen. A szürke hétköznapokban is sokszor motivál, hogy hétvégén újra mehetek erre a képzésre, és ott lehetek a többiekkel, hogy még többet tanuljak a sörfőzés titkairól.


A kézműves sörgyártó szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés. Szorosan kapcsolódik az élelmiszeripar ágazatban tanulható erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő szakmához. Az erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő szakemberek a sörgyártás mellet, üdítőital-, pálinka- és szikvízgyártással is foglalkoznak. Ha érdekel pontosan mi is ez a szakma, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.