Két budapesti cukrászda a TasteAtlas TOP listáján

Szerző: | 2023. október. 29. | Kikapcs

Cukrászdában az asztalon előtérben egy kis sütemény, aminek a tetején eper van, háttérben egy pohár kávé.

Az TasteAtlas  listát készített a világ legjobb cukrászdáiról. A TOP 150 legjobb cukrászdája között két budapesti cukrászda is helyet kapott. 

150 legendás cukrászda a világon

Az angol TasteAtlas, amely egy online utazási útmutató oldal a hagyományos ételekre vágyók számára, időről időre rangsorolja a világ legjobb cukrászdáit és azok ikonikus desszertjeit. A közelmúltban kiadott egy TOP 150-es listát, és ezúttal két budapesti cukrászda is helyet kapott az élmezőnyben. A listán szereplő cukrászdák a múlékony divat helyett az időtlen minőséget helyezik előtérbe. 

A listára a világ minden tájáról kerültek fel cukrászdák. Az első három helyen egy portugál, egy török és egy osztrák cukrászda található. Minden helyezettnél ki van emelve az a desszert, amely miatt a listán a helyüket kiérdemelték.

Daubner Cukrászda különleges Dobos tortája

A budapesti cukrászda, amely a listán a 14. helyet kapta meg, a Daubner Cukrászda, amely Budapest egyik legjobb cukrászdájaként ismert. Az 1901-ben alapított cukrászda különlegessége a Dobos torta.

Ez az ikonikus magyar desszert Dobos József cukrászmesterről kapta a nevét, és vékony piskótarétegekből és csokoládés vajkrémből áll, tetején pedig ropogós karamellmáz található. A Daubner cukrászda változata hűen követi a hagyományos receptet.

New York Kávéház arany nagytermének a képe fentről nézve.
A második budapesti cukrászda, amely a listán helyet kapott 32-ként a sorban, a New York Kávéház, amit gyakran „a világ legszebb kávéházaként” emlegetnek. (Fotó:123rf)

A „világ legszebb kávéháza” a TOP 150-ben

A második budapesti cukrászda, amely a listán helyet kapott 32-ként a sorban, a New York Kávéház, amit gyakran „a világ legszebb kávéházaként” emlegetnek. 1894-ben nyitotta meg kapuit, és hamarosan az írók, művészek és értelmiségiek szellemi központjává vált, fontos szerepet játszva a város kulturális életében.

Az általuk kínált New York-i csokoládétorta csokoládés piskótából és csokoládé ganache rétegezésből áll, a tetejét pedig egy elegáns aranylevél díszíti. A New York-i csokoládétortát a kávéház gyönyörű termeiben elfogyasztani különleges élményt nyújt a vendégeknek.

Mindkét budapesti cukrászda büszkén szerepel a világ legjobb cukrászdáinak listáján, és elismerésre méltó édességeikkel hozzájárulnak a város gasztronómiai hírnevéhez.

A TasteAtlas legjobb cukrászdáinak teljes listát az alábbi linken lehet megnézni. 

Ha szívesen sütsz és kacérkodsz a gondolattal, hogy megtanulod a cukrász szakma fortélyait olvasd el ízelítőként a cukrász szakma leírását.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó