A tejipari technikus feladata a tejipari termelés középszintű vezetése a kis- és nagyüzemekben. A technikusi képzettségnek köszönhetően képes ellátni a műszaki és technológiai feladatokat, emellett betartja és beosztottjaival betartatja a minőségbiztosítási szabályokat, valamint a munka- és tűzvédelmi-, higiéniai előírásokat.
A tejipari technikusok széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a tejipari technológiák terén, ami lehetővé teszi számukra a sajtok, tejes desszertek és egyéb tejtermékek előállítását. Munkájuk középpontjában a középszintű termelés vezetése áll, amely magában foglalja az élelmiszer alapanyagainak átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, valamint a tárolási és csomagolási folyamatokat.
A tejipari technikusnak nem csupán szakmai készségekre, de vezetői feladatok ellátásához is kompetenciákra van szüksége, miközben részt vesz a személyi és üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében, és közreműködik a különböző tej és tejtermékek előállításában a beosztottjaival együttműködve.
Milyen az ideális szakember?
- Szabálykövető
- Csapatjátékos
- Megbízható és pontos
- Jó kommunikációs képességekkel rendelkezik
- A színlátása és az ízérzékelése kiválóan működik
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Tejtermék készítő
- Tejipari munkás
- Tejipari szakmunkatárs
Kiknek ajánlott?
A tejipari technikus szakma minden olyan fiatalnak ajánlott, aki érdeklődik az élelmiszeripar iránt, különös hangsúlyt fektetve a tejtermékek készítésére. Ideális választás azoknak, akik élvezik a gépekkel való munkát, és érdeklődnek az irányítás és szervezés feladatai iránt. A tejipari technikus szakma azok számára is ideális, akik érdeklik, hogyan alakul a tej különböző folyamatokon keresztül jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
Mennyi időbe telik a képzés?
5 év (felnőtteknek rövidebb). A tejipari technikus az élelmiszeripar ágazat képzése.
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.