A tejtermékkészítő a tej feldolgozásával foglalkozik, tehát sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, vajak, tejes édességek stb. gyártásával. A tejtermékek gyártása során fontos szerepet kap a termékek tartósítása, a minőség megőrzése, fenntartása is. A tejtermék készítő feladata a tej tisztítása, fölözése, zsírtartalmának beállítása, homogénezése, pasztőrözése vagy épp a hűtése különböző gépi berendezések, speciális eszközök és gyártósorok segítségével.
A tejtermékkészítő feladata a fentieken túl a tejipari alapanyagok minőségi és mennyiségi szempontok szerinti átvétele, a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszer működtetése. A tejiparban alkalmazott gépek, technológiai lépések és azok késztermékre gyakorolt hatásának ismerete.
A tejtermékkészítő munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.
Milyen az ideális szakember?
- jó fizikumú, jó állóképességgel rendelkezik
- szabálykövető és elkötelezett
- csapatjátékos
- megbízható
- fejlett ízérzékeléssel és színlátással rendelkezik
- betartja az élelmiszerbiztonsági, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi előírásokat
- ismeri a tej tisztítás, fölözés. homogénezés, pasztőrözés folyamatait
Speciális rokonszakmák és szakképesítések:
- Tejipari technikus
- Kézműves élelmiszerkészítő
- Tejipari szakmunkatárs
Kiknek ajánlott?
A tejtermékkészítő szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik szívesen foglalkoznak tejtermékek gyártásával, és érdeklődnek az újítások iránt.
Mennyi időbe telik a képzés?
3 év (felnőtteknek rövidebb).
A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.