Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák a technikumokban

Szerző: | 2023. május. 25. | Fősodor

A legnépszerűbb írásbeli szakmai vizsgatárgy a technikumokban az idén az informatika volt, ebből 4809 diák tett vizsgát.

Rendben lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák a technikumokban

Ahogyan arról az uniside.hu beszámolt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint befejeződtek az írásbeli vizsgák az összes technikumban. Ezeken a képzőhelyeken ugyanazon tantárgyakból, ugyanazon a szinten adnak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban. A közismereti tantárgyak mellett az idén mintegy 33 ezer diák érettségizett szakmai ismeretekből is.

A legnépszerűbb szakmai vizsgatárgy a technikumokban az idén az informatika volt, ebből 4809 diák tett vizsgát. Közgazdasági ismeretekből 2818 tanuló adott számot tudásáról. A harmadik helyen a rendészeti és közszolgálati ismeretekből vizsgázók állnak, akik száma az idén 2016 volt. Emellett változatlanul magas az egészségügyi, közlekedési vagy turisztikai ismeretekből vizsgázók száma.

A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan kezdődtek el az írásbeli szakmai vizsgák is.

A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít

A szakképzésből a felsőoktatásba történő továbbtanulást megkönnyíti, hogy a szakképzésben tett szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít. Emellett szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatásban beszámítják a szakképzésben megszerzett tapasztalatot, így rövidülhet a képzési idő.

A minisztérium tájékoztatása szerint a 2020-ban indult ötéves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá vált a szakképzés. Ez egyrészt lehetőséget biztosít egy megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzésére. Másrészt egyenes utat nyit a felsőoktatásba is.

A szerzőről:

Bodzás Szabolcs
Bodzás Szabolcs a szakmatszerzek.hu felelős szerkesztője. Elhivatott a szakmák népszerűsítésében, hisz abban, hogy a szórakozva tanulás sokkal hatékonyabb lehet a jövő tanulói számára, mint a száraz tények ismertetése. A jövő folyamatosan változik, minden megújul, de a tudás sosem veszít értékéből. Fontosnak tartja a tájékoztatást, a digitális fejlesztéseket, a naprakész információk átadását.