Szeretnéd a novellád egy megálló plakátjában látni? – „Álljon meg egy novellára!” irodalmi pályázat

Szerző: | 2023. május. 26. | Fősodor

A képen 3 ember látható aki egy parkban könyvvel a háttérben láthatók.

A JCDecaux Hungary Zrt. az E.ON Hungária Zrt. közreműködésével idén is meghirdeti az „Álljon meg egy novellára!” című irodalmi pályázatát, 2023. június 11-i jelentkezési határidővel. Idén a környezetvédelem és fenntarthatóság témában írt pályaművekkel lehet jelentkezni a 14-18 évesek számára. A pályázat legjobb alkotásait pénzbeli jutalommal díjazzák. Ezen kívül az E.ON és a Rossmann Magyarország Kft. különdíját is meg lehet nyerni, amelyet a beérkezett novellák szerzői között szeretnének kiosztani.

A pályázat legfontosabb részletei

 • A pályázat kiírói a környezetvédelem és a fenntarthatóság témában, szépirodalmi, prózai műfajban készült alkotásokat várnak. A pályaművek terjedelme szóközzel együtt minimum 3 600, maximum 4 000 karakter lehet.  
 • A felhívásra egy pályázó maximum három saját művel nevezhet.  Egy novella több díjban is részesülhet.
 • Pályázni a kiíró felületén online módon lehetséges 2023. június 11-ig.  Emailben elküldött novellákat nem fogadnak el, a zsűri kizárólag azokat a novellákat kapja kézhez és értékeli, amelyeket az „Álljon meg egy novellára” pályázat regisztrációs felületén keresztül töltöttek fel.
 • A regisztráció során minden jelentkezőnek meg kell adnia a személyes adatait, mert csak így értesíthető a versenyző a shortlistre kerülésről, valamint a nyertes pályaműveknek járó pénzjutalom kifizetése.
 • Minden olyan mű beküldhető a pályázatra, amely a JCDecaux novellapályázatán még nem vett részt, illetve nem jelent meg nyomtatásban folyóiratban, kiadványban, más irodalmi pályázatokhoz köthető felületeken.
 • Interneten már megjelent alkotással is lehet pályázni, amennyiben az írás az alkotó saját szellemi tulajdona, és nem más irodalmi pályázatokhoz köthető internetes felületen jelent meg, továbbá nem jelent meg nyomtatásban sem.
A kép buszmegállóban várakozókat illusztrál.
A legkiválóbb novellák megállóban elhelyezett plakátokon lesznek olvashatók. (fotó:123rf)

A beküldött pályázat értékelői

Az előzsűri 10 fős szakmai stábból áll (könyvkiadók szerkesztői, újságírók, korrektorok, magyartanárok), akik meghatározott szempontok szerint értékelik a műveket.  Az összes pályamű elolvasása és értékelése után, összesített listát készítenek az általuk legjobbnak ítélt 100 novellából, és továbbadják azokat a zsűrinek. A főzsűri ezek közül választja ki a plakátokra kerülő húsz nyertes, valamint a három fődíjas alkotást. A különdíjas alkotásokat a nyeremény felajánlói választják ki, így az E.ON Hungária Zrt és a Rossmann.

A főzsűri elnöke a korábbi évekhez hasonlóan Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, aki Vecsei H Miklós színművésszel, Samu Tímeával, a JCDecaux Hungary Hungary Zrt. vezérigazgatójával, az E.ON Hungária Zrt. márka-és marketing vezetőjével, Károlyi Zsuzsannával és a CEU professzorával, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnökével, Ürge-Vorsatz Diánával közösen választja ki a plakátokra kerülő legjobb alkotásokat.

Értékelési szempontok

 • Műfaji követelmény: A szöveg megfelel a novella műfaji követelményeinek. Prózában íródott, a cselekménye tömör, kevés szereplő van benne, az idő és tér viszonylag szűkre szabott. Az írás címmel is rendelkezik.
 • Formai követelmény: A szöveg összefüggő, bekezdésekre tagolt, van bevezetése, tárgyalása és lezárása.
 • Nyelvhelyesség és stílus: Igényes, választékos, közérthető, nem közönséges, vulgáris. Stílusjegyeit tekintve egyaránt lehet drámai, anekdota vagy jellemrajz jellegű novella. Helyesírásilag megfelel a magyar helyesírási szabályoknak.
 • Mű felépítése: Szerkezete behatárolt, lineáris, párhuzamos vagy körkörös. Van egy vagy több meglepő fordulat, hirtelen változás a cselekmény menetében, elbeszélésmódjában, ami a novella tempóját felgyorsítja és a végkifejlet közeledtét jelzi.
 • Téma egyedisége: A mű eredeti, különleges témát állít a középpontba környezetvédelem és fenntarthatóság témájában, a legégetőbb kérdéseket fogalmazza meg egyedi látásmóddal és pozitívan.
A kép egy írógépen ülő férfit illusztrál.
Van egy jó sztorid? Küldd be a pályázatra az értékes nyereményért! (fotó:123rf)

Díjazás

 • 1. díj: nettó 300 ezer forint, 2. díj: nettó 200 ezer forint, 3. díj: nettó 100 ezer forint.
 • EON kulturális fenntarthatósági különdíj: 100 ezer forint
 • Rossmann különdíj: 100 ezer forint értékű Rossmann ajándékkártya

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket emailben lehet feltenni: novellapalyazat@jcdecaux.com 

Amennyiben érdekel a környezeti fenntarthatóság, kíváncsi vagy, hogy milyen hatással van a munkaerő-piacra olvasd el korábbi cikkünket, amelyből megtudhatod, melyek lesznek a jövő TOP zöld szakmái.

Ha szívesen elolvasnád a korábbi évek döntős alkotásait erre a linkre kattintva megteheted.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.