Vendégtéri szaktechnikus szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 31. | Turizmus-vendéglátás

A képen két vendégtéri szaktechnikus látható.

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátóipari egység vezetését végzi. Tevékenysége részeként beszerzi és raktározza az alapanyagokat, szorosan együttműködik a beszállítókkal, figyelemmel kíséri az árakat és a minőséget. Az optimális készletmennyiségek fenntartása érdekében precízen tervezi és irányítja a raktározási folyamatokat.

A vendégtéri szaktechnikus részt vesz az üzletpolitika és a marketingstratégia kialakításában is. Ez magában foglalja a vendéglátóegység kínálatának összeállítását, az üzleti arculat és céges imázs kialakítását, valamint a hatékony reklámkampányok tervezését és végrehajtását.

Munkája során vezetői szerepet tölt be: szervezi a személyzet munkáját, és koordinálja a mindennapi működést. Kommunikál az üzleti partnerekkel, hatóságokkal, és kezeli a vendégekkel kapcsolatos ügyeket. Aktívan követi a piaci trendeket és újdonságokat.

Az ideális vendégtéri szaktechnikus:

  • Kiváló a problémamegoldó képessége
  • Jó a kommunikációs készsége
  • Terhelhető
  • Jól tud szervezni
  • Magas a stressztűrő képessége
  • Vendégcentrikus
  • Kreatív
  • Képes csapatban dolgozni, együttműködni másokkal
  • Kiváló koordináló

Speciális rokonszakmák:

  • Panziós-fogadós
  • Pincér – vendégtéri szakember
  • Turisztikai technikus

Kiknek ajánlott a vendégtéri technikus szakma?

A vendégtéri szaktechnikus szakma ideális választás azoknak a fiataloknak, akik szeretnének hatékonyan irányítani egy vendéglátó egységet, érdeklődnek a vendéglátás iránt, élvezik az ételekkel és italokkal való foglalkozást, valamint szeretnek eseményeket szervezni és embereket irányítani.  

A szakember szervezői és logisztikai képességei mellett rendkívül fontos a jó kommunikáció, együttműködés és problémamegoldó készség. A sikeres vendégtéri szaktechnikus kreatív, sokoldalú és képes hatékonyan kezelni a kihívásokat és a konfliktushelyzeteket is, így biztosítva a vendéglátóegység eredményes működését és fejlődését.

Aki szeretne a felsőoktatásban továbbtanulni, az például turizmus-vendéglátás alapszakon teheti ezt meg.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés ideje 5 év (felnőtteknek rövidebb). A turizmus-vendéglátás ágazat képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük, keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát!

Promó

Promó

RSS hiba: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate